Fotovoltaicele au ajuns un fenomen în România / Rețeaua energetică este atât de veche și de uzată încât nu poate face față surplusului de energie generat, atrag atenția experții

Publicat: 12 09. 2023, 20:44
Sursa Foto: Freepik

Deși​ numărul celor care își instalează panouri fotovoltaice pe case și care au devenit prosumatori crește într-un ritm alert, rețeaua energetică este atât de veche și de uzată încât nu poate face față surplusului de energie generat, ajungându-se la întreruperi de electricitate, atrage atenția Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), potrivit Hotnews.

Infrastructura nu ține pasul cu noiile tendințe de pe piața energetică

Deținerea de panouri fotovoltaice a devenit o afacere în România prin creșterea puterii instalate de prosumatori. Fiecare dintre aceștia își pune tot mai multe fotovoltaice, în numeroase cazuri peste necesarul de consum.  În acest mod posesorul de fotovoltaice primește bani pentru fiecare kwh suplimentar care intră în rețea.

Cu toate acestea, infrastructura energetică nu pare să țină pasul cu această nouă tendință iar surplusul de enrgie poate da mari bătăi de cap chiar prosumatorilor atunci când rețeaua se confruntă cu întreruperi.

Acesta este motivul pentru care operatorii de pe piață consideră că autoritățile ar trebui să se gândească la măsuri menite să tempereze ritmul de creștere a puterii instalate.

Ar trebuie analizate limite și anumite standarde la instalarea panourilor, luând în considerare intoricul de consum al beneficiarilor, consideră reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Potrivit acestora, necesarul mediu pentru o casă, unde beneficiarul deține și o mașină sau două electrice, ar fi de 6 Kw, însă se instalează mult mai mult de atât.

La ora actuală, sunt racordați cam 191 de prosumatori pe zi, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Mulți dintre aceștia instalează mai multe panouri decât ar avea nevoie pentru consum.

Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022 la peste 77.600 în iunie 2023 și se estimează să ajungă la circa 140.000 până la sfârșitul acestui an. Sursa foto: ANRE