La doi pași de Guvernul României, fostul Spital Filantropia zace abandonat de 35 de ani. De sus arată ca o grădină botanică, iar de jos ca o clădire bombardată. Autoritățile vorbesc despre reabilitarea spitalului, dar inițiativele sunt blocate în birocrație.
Ministerul Sănătății vrea să mute în vechiul spital donarea de sânge și recuperarea pacienților grav bolnavi. Clădirea, însă, încadrată în clasa 1 de risc seismic, a fost dată altora în administrare, acum trei ani. Jumătate a revenit Institutului de Recuperare, care este lipit de ruina Filantropia, iar cealaltă jumătate a ajuns la Centrul de Transfuzii, care funcționează vizavi, explică Pro TV.
„Ministerul a preluat-o din patrimoniul public în administrare și, neavând ce să facă cu o astfel de clădire, au hotărât să ne dea nouă de muncă. Au scapăt de ea, fiind într-un stadiu grav de degradare”, a declarat Adrian Miulescu, director Institutul de Recuperare.
Din cele 4 corpuri, corpul A a fost consolidat acum 25 de ani. Este vorba despre actualul sediu al Institutului Național de Recuperare, care se va extinde și în corpul B, pentru acordarea de tratamente de recuperare neurologică. Corpurile C și D aparțin acum de Centrul de Transfuzii, iar pentru ele există o expertiză de consolidare.
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat pentru Pro TV că partea care revine Centrului de Transfuzii va fi gata în doi ani. Cele circa 15 milioane de euro necesare ar putea fi accesate prin Programul Operațional de Sănătate.
Însă n-a spus nimic despre banii pentru clădirea în paragină destinată Institutului de Recuperare.
Reporter: Și cu restul de ruină de lângă, care o să mai rămână, ce faceți?
Alexandu Rafila: O să vedem, pentru că nu cred că… trebuie să discutăm cu Primăria Capitalei sau cu Primăria Sectorului 1, în funcție de proprietarul fiecăreia dintre aceste clădiri.
Reporter: Păi, proprietarul… nu vorbesc acum despre teren, vorbesc despre clădirea în sine… este în patrimoniul Ministerului Sănătății.
Alexandru Rafila: Am o rugăminte, haideți să încheiem aici discuția.
În schimb, Adrian Miulescu, directorul Institutului de Recuperare, a declarat că a lansat caietul de sarcini pentru demararea proiectării și avizării lucrărilor de intervenții necesare reconstrucției imobilului care le-a fost dat în administrare. Banii ar putea veni tot de la Guvern, prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar lucrarea ar putea fi gata în 8 ani.