Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan

Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan
foto: Facebook

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, a anunțat procurorul general Alexandr Stoianoglo, la TV 8.Vasile Botnari este singurul învinuit în această speță.

Fostul șef al serviciului secret din Republica Moldova, condamnat cu suspendare pentru extrădarea profesorilor turci din rețeaua vânată de Erdogan

„Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina”, a declarat procurorul, care nu a putut spune termenul exact la care a fost condamnat Botnari.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus Alexandr Stoianoglo,susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

PotrivitZiarului de Gardă, Vasile Botnari nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. În 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.

Șapte profesori ai Liceului „Orizont”, cu cetățenie turcă, au fost expulzați din Republica Moldova, în septembrie 2018, de către SIS. La acea vreme, Vasile Botnari era la șefia serviciului secret, care a anunțat că profesorii ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul societății civile și al mai multor politicieni, care susțineau că acțiunea ar fi ilegală. Ulterior, în urma unor audieri, președintele Parlamentului Republicii Moldova declara că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii `90.

Președintele Erdogan spunea că rețeaua de licee „Orizont” ar avea legături cu mișcarea Gullen, considerată teroristă de Ankara

În debutul anului 2020, apărea în spațiul public informația că Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, dorește ca rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova să fie transferată fundației educaționale Maarif. Liderul turc a indicat acest lucru la capătul unei întâlniri pe care a desfășurat-o cu omologul său moldovean, Igor Dodon.

În viziunea Ankarei, liceele „Orizont” sunt conduse de mișcarea lui Fetullah Gulen, pe care îl vede drept principal responsabil al tentativei eșuate de puci din Turcia anului 2016. Vendeta lui Erdogan a trecut și prin România – în 18 decembrie 2019, autoritățile turce au cerut Bucureștiului extrădarea unei profesoare de origine turcă, care preda Limba Engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Capitala României (ICHB), pe motiv că ar avea legătură cu rețeaua clericului progresist.Motivul ar fi fost acela că tatăl cadrului didactic, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, pe care președintele turc nu a reușit să-l aresteze.

Turciase așteaptă caRepublica Moldovasă extindă cooperarea cu țara noastră prin transferul școlile conduse de Organizația Teroristă Fetullah (FETO) – gruparea din spatele loviturii de stat înTurciaînăbușite în luna iulie, 2016 – către o organizație „responsabilă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Președinției turce.

„Turciamulțumește Moldovei pentru cooperare în lupta împotriva FETO și extrădarea membrilor săi înTurcia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan jurnaliștilor, la conferința de presă organizată după întâlnirea cu Igor Dodon.

„Ministerul Educației din Republica Moldova și Fundația Maarif din Turcia ar putea colabora în privința acestei probleme”, a mai spus Erdogan.

Cei doi lideri de stat au semnat o declarație comună de parteneriat strategic.

„Nu este doar o bucată de hârtie”, a menționat președintele turc. „În acest fel, relațiile noastre au fost ridicate la nivelul unui parteneriat strategic. Astfel, va fi instituit un mecanism de cooperare strategică la nivel înalt, care presupune întâlniri la fiecare doi ani. Interesele vitale au fost acceptate fără ezitare atunci când a fost vorba, mai ales, de lupta noastră comună împotriva oamenilor din gruparea FETO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)