Fostul șef al CJAS Timiș, trimis în judecată pentru conflict de interese, spălare de bani și înșelăciune
Cristian Careba, fostul șef al Casei de Asigurări de Sănătate Timiș, și alte trei persoane au fost trimiși în judecată sub control judiciar pentru conflict de interese, spălare de bani, înșelăciune și alte fapte, informează Mediafax.
Au fost trimişi în judecată Călin Cristian Careba, acuzat de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, Eugenia Diana Nicoară, pentru înşelăciune în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian pentru fals intelectual şi uz de fals.
Procurorii îl acuză pe Careba că, în calitate de președinte al CJAS Timiș, a participat la încheierea de către această instituție a contractelor de furnizare servicii medicale cu mai multe spitale şi a semnat contractele şi actele adiţionale aferente, deși, prin intermediul unei societăţi pe care o controla şi o administra – SC S.N. SRL – realiza foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiaşi furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT.
În plus, în martie 2014, o echipă a Casei naționale de Sănătate pe care o conducea Careba a făcut un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL, societate cu care fostul şef al CJAS Timiş se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale. În urma controlului, Careba a întocmit un proces-verbal de în care se constata că furnizorul a respectat toate obligațiile prevăzute de contractul încheiat cu CJAS Timiș, „ceea ce a avut drept consecinţă obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL, întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate”.
Careba mai este acuzat că, în perioada ianuarie 2010-aprilie 2014, a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăţi administrate de Eugenia Diana Nicoară, ceea ce a ajutat-o pe Nicoară să inducă în eroare Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăţi.
„În acest context, la data de 18.06.2014, în cadrul unei acţiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realităţii efectuării serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, aflând că deplasările în teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, inculpatul Careba Călin Cristian a dispus finalizarea controlului la aceeaşi dată. Ca urmare, Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis să consemneze că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi”, se arată într-un comunicat al parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Careba ar fi primit de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, 243.856 lei în perioada noiembrie 2011-ianuarie 2014. El s-a folosit de acești bani pentru a acoperi o linie de credit acordată de o bancă, pentru plata dobânzii aferente acestei linii de credit, dar și pentru plata unor credite de leasing.
Prejudiciul creat prin săvârșirea faptei de înșelăciune a ajuns la 987.772,9 lei, sumă cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş s-a constituit parte civilă.
Mai multe bunuri și imobile ale Cristian Careba și ale Eugeniei Diana Nicoară au fost puse sub sechestru. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru terenuri, aparatură medicală și o mașină aparținând SC S.C. SRL şi SC S. SRL.