Fostul ministru al Educației acuză profesorii de religie de propagare a teoriilor conspiraţioniste legate de COVID-19, considerându-i „un risc pentru sănătatea copiilor” / Ce spune Biserica Ortodoxă Română

Fostul ministru al Educației acuză profesorii de religie de propagare a teoriilor conspiraţioniste legate de COVID-19, considerându-i „un risc pentru sănătatea copiilor” / Ce spune Biserica Ortodoxă Română
FOTO: Facebook / Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, este de părere că „anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor”, făcând referire la contextul actual, al crizei generate de virusul COVID-19.

Daniel Funeriu, despre poziția profesorilor de religie față de COVID-19

Acesta a lansat chiar și un apel către BOR, pe internet, cerându-le să adopteo linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar”.

„În societate există discuții referitoare la atitudinea unor membri ai clerului în chestiuni legate de COVID-19 dar și, mai pe larg, în chestiuni legate de sănătate, cum ar fi vaccinarea.

Poziția BOR în chestiunea vaccinării a fost rațională din informațiile mele, chiar dacă unii membri ai clerului au vorbit prostii, în afara celor susținute oficial de BOR.

Începutul noului an școlar este un moment important: primele cuvinte auzite de copii despre pandemie le vor stabili reperele comportamentale. Cu toții trebuie să le dăm copiilor un mesaj unitar: COVID-19 nu este o glumă, situația este serioasă, iar respectarea regulilor nu este opțională.

Am semnale că pe alocuri anumiți profesori de religie sunt mai degrabă parte a teoriilor conspiraționiste și astfel prezintă un risc pentru sănătatea copiilor.

Sugerez BOR, ca depozitar major de încredere în societate, să adopte o linie instituțională clară, inechivocă, referitoare la începerea noului an școlar, comunicând această linie cadrelor didactice. Nici BOR, nici societatea, nu merită să fie intoxicate și decredibilizate de minți tulburi. Experiența mea de colaborare instituțională cu BOR a fost excelentă, am avut un partener rațional și atent. Așa trebuie să fie și acum. Mai ales acum. Speranța, încrederea, tămăduirea sufletelor și reziliența pot exista doar dacă facem totul să fim sănătoși. E o datorie creștinească să avem grijă de trupurile noastre”, a scris fostul ministru al Educației pe Facebook.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române la apelul lui Daniel Funeriu

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a calificat drept „excesivă şi cel mai probabil nejustificată” îngrijorarea fostului ministru al Educaţiei.

„Apelul public al dlui Daniel Funeriu este unul sincer, bine intenţionat şi binevenit pentru noi toţi. Din fericire, însă, îngrijorarea legată de presupusa poziţionare iraţională la început de an şcolar a unor profesori de Religie faţă de gravitatea contaminării cu virusul COVID este în realitate excesivă şi cel mai probabil nejustificată. Imaginarea unor excepţii rămâne fireşte posibilă, dar practic nesemnificativă.

Merită precizat şi faptul că profesorii de Religie, ca şi ceilalţi profesori, sunt angajaţii unităţilor de învăţământ, nu ai Bisericii”, a afirmat Bănescu într-o declarație de presă.

Acesta a mai punctat că poziţia Patriarhiei Române şi a BOR a fost „constant una realistă şi fermă” cu privire la riscurile majore de îmbolnăvire din timpul pandemiei.

„Poziţia Patriarhiei Române, a Bisericii Ortodoxe şi a reprezentanţilor ei a fost constant una realistă şi fermă cu privire la riscurile majore de îmbolnăvire din timpul pandemiei, iar intensa campanie umanitară, dar şi de promovare a regulilor sanitare desfăşurată de BOR spune totul despre discernământul de care suntem chemaţi să dăm dovadă mai ales în perioadele de criză pe care trebuie uneori să le traversăm. Realist şi solidar, informaţi şi implicaţi, imunizaţi la manipulări de orice tip, evitând excesele în orice direcţie”, a concluzionat Vasile Bănescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`