UPDATE 14.20 Elevii Colegiului German Goethe protestează în curtea liceului față de demiterea directoarei Cristina Popa.
Fosta directoare a Colegiului German Goethe, din Capitală, a anunțat că se retrage din învățământ, după ce a fost demisă săptămâna trecută de la conducerea instituției, informează Adevărul. Între timp, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a numit un alt director în locul profesoarei.
Întreg scandalul de la Colegiul german a început după ce Cristina Popa a fost demisă, elevii și părinții acuzând ISMB că a luat o măsură abuzivă, în urma unei intervenții politice. Ei susțin că demiterea directoarei ar fi fost orchestrată de Forumul Democrat al Germanilor din România.
Formațiunea politică a salutat decizia ISMB, însă părinții și elevii colegiului au declanșat o serie de proteste în urma deciziei Inspectoratului.
„La Colegiul German Goethe, din Bucureşti, s-a desfăşurat în ultima săptămână un război fulger al unui grup de interese politic împotriva Conducerii şi a părinţilor susţinători. Acesta s-a încheiat cu demiterea directorului şi instalarea unui nou director, agreat de partidul politic reprezentant al minorităţii germane. Întregul demers a fost cauţionat de instituţii publice (precum Inspectoratul Şcolar General sau Ministerul Educaţiei), a căror complicitate e cu atât mai revoltătoare cu cât decizia demiterii nu se fondează pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului. Au fost, în schimb, ignorate argumentele câtorva evaluări instituţionale anterioare (a căror expertiză a fost invariabil favorabilă Conducerii liceului), ca şi poziţia şi argumentele câtorva sute de părinţi petiţionari“, se precizează într-un comunicat al Comitetului de părinţi al Colegiului German Goethe, citat de Adevărul.
Părinții mai susțin că momentul demiterii directoarei a fost ales special, având în vedere că la sfârşitul acestei săptămâni are loc examenul de admitere la clasa zero, iar personaje importante vor să își înscrie copiii la Colegiul german, deși nu nu îndeplinesc criteriile de selecţie şi admitere.
Totodată, un membru al Consiliului de Administraţie al Colegiului „Goethe“, Mihai Bodea, şi-a depus, marţi, demisia, în semn de protest faţă de „abuzul făcut de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin demiterea doamnei director Cristina Popa“, arată sursa citată.
Între timp, fosta directoare Cristina Popa a anunțat că se retrage dîn învățământ. Ea l-ea transmis elevilor un measaj în care s-a decarat învinsă de ”mentalitățile strâmbe și vechi” și de ”sistemul corupt și mincinos”.
„Am încercat zadarnic în ultimii patru ani, atât cât am fost director al şcolii noastre, să mă lupt cu mentalităţi strâmbe şi vechi, cu atitudini ce puneau în pericol valorile elementare în care am sperat că toţi credem, dar un sistem corupt şi mincinos a reuşit să mă învingă. Nu mai pot trăi într-o şcoală alături de unii oameni monstruoşi sufleteşte, pentru care copiii înseamnă doar o sursă de bani şi interese. (…) Din aceste considerente, foarte dureroase pentru mine, mă voi retrage un timp din activitatea de profesor la catedră. Las în urma mea o şcoală mai frumoasă şi nişte copii care au cunoscut, datorită selecţiei pe care am încurajat-o constant, oameni deosebiţi“, a transmis Cristina Popa.
”Această grabă înaintea testului de sâmbătă îmi pune foarte mari întrebări. În ultimii patru ani, reuşisem o stare de obiectivitate şi de neutralitate prin prezenţa profesorilor germani la test. A verifica un copil la 5-6 ani nu este simplu. Dorinţa ISMB a fost să-i scot pe profesorii germani din test. Apoi au început controalele, ameninţările. Înainte, cei care evaluau erau educatorii. Normal că erau implicaţi în activitatea de pregătire a copiilor. De aceea am vrut ca acest test să fie obiectiv. Consiliul profesoral a stablit marţi că profesorii germani rămân la test, dar alături de cei români. Nu este primul an când în preajma testului au fost presiuni“, a mai spus fosta directoare.