Fost vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor, prins luând mită în timp ce era sub control judiciar
Fostul vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor Ioana Călin, care era sub control judiciar într-un dosar de corupţie, a fost prinsă când lua mită de la o persoană căreia îi spusese că o va ajuta să câştige o licitaţie pentru lucrări la reţeaua de canalizare din Azuga, Buşteni şi Sinaia.
Procurorii DNA au propus înlocuirea controlului judiciar în cazul Ioanei Călin, fost vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor din România, cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, pentru cinci infracţiuni concurente, respectiv trei fapte de trafic de influenţă şi două de spălare a banilor, informează marţi Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit DNA, în cursul anului 2008, inculpata Călin Ioana, la acel moment vicepreședinte al Ligii Transportatorilor din România, a pretins și a primit de la doi denunțători suma de 1.000.000 lei (aproximativ 225.000 euro), cu promisiunea că, prin relațiile pe care le are la Ministerul Turismului, le va facilita obținerea în concesiune, pe o perioadă de 49 ani, a unor hoteluri situate pe litoralul românesc și pe Valea Prahovei.
Cu banii obținuți din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, inculpata a cumpărat în anii 2011 și 2013, pe numele părinților săi, 2 imobile situate în jud. Sibiu.
Raportat la reținerea în sarcina inculpatei a celor două infracțiuni, față de aceasta s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 13 februarie 2014, incluzând și interdicția de a părăsi țara.
La data de 12 martie 2014, un alt denunțător a sesizat faptul că, în contextul unei întâlniri pe care a avut-o cu inculpata Călin Ioana în aceeași zi, aceasta din urmă i-a promis că, în baza relațiilor pe care le are, firma denunțătorului va câștiga o licitație privind o lucrare de extindere a rețelei de canalizare și colectare în orașele Azuga, Bușteni și Sinaia, din jud. Prahova, al cărei beneficiar este Hidro-Prahova SA.
Pentru acest „serviciu” inculpata i-a pretins denunțătorului un procent de 2% din suma de 55.242.226 lei (valoarea lucrării), reprezentând aproximativ 1.110.000 lei, din care, în câteva zile, trebuia să-i achite un avans, în valoare de 15.000 euro, în următoarea modalitate: 7.500 euro în numerar și 7.500 euro prin transfer bancar în ziua achitării celor în numerar.
La data de 21 martie 2014, la insistențele inculpatei, pentru primirea unui avans din suma totală pretinsă anterior, denunțătorul s-a întâlnit cu aceasta într-un restaurant din jud. Brașov.
De aici, cei doi s-au deplasat la un birou notarial din jud. Brașov unde, în contextul întocmirii unui act fictiv de împrumut, inculpata Călin Ioana a primit de la denunțător suma de 7.500 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată Tribunalului București cu propunerea de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.