Fost șef în CJ Neamț și fostul manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimiși în judecată. Ei ar fi favorizat o firmă ce a oferit aparatură medicală cu 3 milioane de lei mai scumpă

Publicat: 28 12. 2020, 17:43

Procurorii DNA Bacău au trimis în judecată, în stare de libertate, un fost șef al Biroului achiziții publice din cadrul Consiliului Județean Neamț. Mihail Popescu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave. În aceeași cauză a fost trimis în judecată și Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave. De aceleași acuzații sunt vizate și două persoane fizice, un administrator, respectiv un angajat al unei societăți comerciale.

Fost șef în CJ Neamț și fostul manager al Spitalului Județean Piatra Neamț, trimiși în judecată de DNA

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Bacău susțin că, în perioada 2012 – 2013, Mihail Popescu, în calitate de șef al Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, cu ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat ,,Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț…”.

Potrivit anchetatorilor, cei patru s-ar fi înțeles în prealabil ca o asociere de firme controlată de cei doi oameni de afaceri să fie favorizată în cadrul procedurii de licitație.

„În contextul menționat mai sus, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică”, susține DNA.

Cei din afaceriști au livrat apoi Spitalului Județean Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei).

Procurorii susțin că, astfel, Consiliul Judeţean Neamţ a fost prejudiciat cu 3.430.393 lei, sumă care reprezintă un folos necuvenit pentru cei doi afaceriști.

Consiliul Judeţean Neamţ s-a constituit parte civilă în acest proces.

„În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor patru inculpați”, mai precizează DNA.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Neamț.

Ioan Lazăr, trimis în judecată de DNA și într-un alt dosar, pentru fapte similare

Ioan Lazăr și unul dintre oamenii de afaceri au mai fost trimiși în judecată de procurorii DNA și într-un alt dosar, pentru fapte similare.

Aici, Ioan Lazăr și Oana – Dana Murariu, fost șef al Serviciului de achiziții din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț, sunt acuzați că, în perioada 2013-2015, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.

„Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție”, a explicat DNA.

Ioan Lazăr și Oana – Dana Murariu au avizat apoi o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte spitale.

Astfel, pe 3 iunie 2015, a fost semnat contractul de achiziție publică a computerului tomograf în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian.

În acest dosar, Spitalul Județean Piatra Neamț s-a constituit parte civilă cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați.

Și acest dosar a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.