Fost secretar de stat din ministerul Muncii, detalii despre activitatea de la Guvern: Plecăm pe la 21.30 de la palat și ne dăm seama că tehnocrații sunt încă la birou. Habar nu am că asta o să devină rutină zilnică pentru urmatoarele luni

Fost secretar de stat din ministerul Muncii, detalii despre activitatea de la Guvern: Plecăm pe la 21.30 de la palat și ne dăm seama că tehnocrații sunt încă la birou. Habar nu am că asta o să devină rutină zilnică pentru urmatoarele luni

Valeriu Ciolan Nicolae a fost, până la începutul lunii august, secretat de stat la ministerul Muncii. După plecarea din Guvern, el a decis să vorbească despre experiența sa în cadrul Executivul, publicând pe blogul personal un ”Jurnal de guvern”.

Prima impresie la contactul cu clădirea Guvernului a fost aceea că Palatul Victoria este extrem de urât, iar cei mai mulți dintre angajații instituției sunt îmbrăcați la patru ace.

” Nominalizarea mea o sa apara peste 11 zile, dar e mult de lucru, asa ca m-am apucat de treaba. Palatul Victoria e urat cu spume. Lumea e imbracata in costume si la cravata sau in tinute elegante cu tocuri si toale de firma, la care nu ma pricep. Eu mi-am pus blugii cei procopsiti, o camasa si un pulover asortat. Nu m-am barbierit, ca doar sunt voluntar. Politistul de la intrarea B se uita la mine cam bănuitor, sunt cam slabanog, prost imbracat, un pic cam dubios considerand culoarea dar sunt trecut pe lista care a venit de la cancelarie, asa ca ma lasa inauntru”, povestește Nicolae.

Apoi, fostul secretar de stat precizează că a avut de ales între „biroul lui Orlando Teodorovici, fostul print de la Fonduri Europene si cel al lui Melescanu guru’ de la shpioni” și vorbește despre întâlnirile sale cu angajații de la guvern.

” Ma intalnesc cu Dragos, seful Cancelariei, care e imbracat impecabil: costum gri inchis, camasa cu butoni si cravata procopsita. E si inalt rau. Are umor, asa ca decid ca imi place de el si ca o sa incerc sa il trosnesc la un baschet. Nu de alta, dar in cele 45 de minute introductive e clar ca la altceva nu prea am sanse sa fiu mai bun ca el. Nu o sa apuc sa il bat la baschet, desi promite ca o sa vina. Munceste ca un tacanit si in plus si eu apuc sa ma duc in urmatoarele 9 luni exact de 4 ori la baschetul saptamanal de la ora 6.30.

Urmatoarea intalnire este cu Ghinea. Il citeam in Dilema si stiam ca e destept tare si asta. E imbracat mai praf decat mine, asa ca rasuflu usurat. Are o energie debordanta si e clar ca la fiecare 2 -3 minute ii mai bubuie mintea ceva. In plus si el e mare rau. Daca toti tehnocratii sunt asa, e clar ca omul de la poarta are toate motivele sa fie ingrijorat pentru situatia restaurantului. Ghinea e in papuci. Habar nu am ca in cateva luni o sa imi fie la fel de apropiat ca un frate.

Trebuie sa imi gasesc un birou. Cladirea e goala. Am de ales intre biroul lui Orlando Teodorovici, fostul print de la Fonduri Europene si cel al lui Melescanu guru’ de la shpioni . Il aleg pe primul. In biroul vecin este celalalt Dragos, care peste cateva luni o sa imi devina sef la Ministerul Muncii.

Sunt tare multe hartii de facut. Ma duc la Ileana. Ileana e secretara sefului Cancelariei. E miloasa, ma adopta repejor si da cateva telefoane care rezolva rapid ceea ce credeam ca o sa dureze macar o saptamana. Pentru urmatoarele luni o sa imi salveze fundul de nenumarate ori.

Incep sa intalnesc oamenii din sistem. Vorbesc cu mine ca si cum as fi important. Ma bufneste rasul de fiecare data. Seful de la Securitate ma sperie spunandu-mi Excelenta. Rad ca prostul de unul singur pentru cateva minute.

Vine si Simona. Peste cateva zile o sa avem o intalnire antologica cu un ambasador pe care o sa il bolunzeasca accidental cu camesa ei un pic decoltata si o sa radem cu lacrimi. Deocamdata insa Simona e serioasa tare si un pic speriata. Chiru o sa vina peste vreo doua saptamani si prima luna o sa se poarte ca premianta scolii in fata dirigului nou si cam afurisit. Amandoua o sa imi devina super dragi si vor munci de parca ar fi posedate pentru urmatoarele luni. Spre sfarsit Chiru o sa poata linistita sa faca o cariera de birjareasa la cat de diplomatic ii devine discursul despre administratia publica”, povestește Valeriu Nicolae.

Prima sa zi de lucru la Palatul Victoria s-a încheiat în jurul orai 21.30, când pleacă acasă cu un teanc de documente pe care trebuie să le citească și când constată că ”aproape toti tehnocratii sunt inca la birou (…) Dacian e la birou – nu pleaca nicicand inainte de 11 noaptea ca doar e sef”.

În finalul primului articol din ”Jurnalul său de Guvern”, Nicolae amintește despre venirea actualului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în Executiv, care, câteva luni mai târziu, s-a mutat practic la Palatul Victoria.

”Sunt plin de entuziasm, asa ca atunci cand ma suna Vlad din Viena sa ma intrebe daca cred ca e bine sa vina si el in guvern, aproape topai de bucurie. Peste 7 luni Vlad va deveni ministrul sanatatii si se va muta practic in minister, trecand pe acasa numai ca sa se schimbe si sa isi ia injuraturile meritate de la diva lui. Dacian va afla de la SPP ca ultima masina care vine in parcare nu mai este masina lui, ci masina tanarului ministru al sanatatii.

Ma culc tarziu, dupa ce citesc o buna parte din documente. Ma trezesc la 5.30 ca sa le termin si plec cu drag la serviciu la 7. Habar nu am ca asta o sa devina rutina zilnica pentru urmatoarele 9 luni”, conchide fostul secretar de stat.

De altfel, și momentul numirii sale în funcția din cadrul Executivului a fost marcat de Valeriu Nicolae de o postare plină de autoironii, pe Facebook, potrivit Digi 24.

Despre numirea mea…

Prin 2002 am primit o ofertă de la Oracle. M-am amuzat atunci tare gândindu-mă la țața Rada – o scorpie naturală și la Geta, care făcea pe vrăjitoarea și în relațiile de "business", discutând locul meu de muncă.

"Fă, am auzit că s-a făcut nepoc-tu orăcăl? Ce e aia, face ca broaștili?"

"Nu, făi proasto! Orăcăloiaca un fel de-aia de zice viitoru’, numa că e bărbat!

Acuși mă duc secretar de stat la muncă. “Țigan” Ciolan secretar de stat la muncă – dacă nici acum nu dă icterul în extrema dreaptă, nu știu când se mai poate. Și să zică cineva că nu a fost taică-miu inspirat în alegerea numelui!

PS.: Pe soră-mea a numit-o Cheluța. E frumoasă foc și cu păr. Bineînțeles, eu sunt singurul chelios din familie. Frate-miu Puiu e desigur și Clement așa că mă pregătesc în câțiva ani să ajung papă”, scria Valeriu Nicolae pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie