Fost ministru al Transporturilor: „Problemele cu care se confruntă cei care lucrează în aceeași branșă cu cei care protestează în stradă sunt foarte consistente”

Fost ministru al Transporturilor: Problemele cu care se confruntă cei care lucrează în aceeași branșă cu cei care protestează în stradă sunt foarte consistente
Protest al transportatorilor și fermierilor la Vama Siret. Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Fostul ministru al Transporturilor Lucian Șova a declarat în emisiunea „Drumurile noastre”, că problemele transportatorilor și ale fermierilor sunt foarte consistente.

Lucian Șova, despre problemele transportatorilor și ale fermierilor

“Deși numărul de protestatari, numărul de vehicule a fluctuat în acel punct, nu este aceasta o situație foarte relevantă, mă refer la numărul celor care stau în stradă. Problemele cu care se confruntă cei care lucrează în aceeași branșă cu cei care stau în stradă sunt foarte consistente.

Pe de o parte mă refer la agricultori, la micii agricultori, care am înțeles bine că practic nu au de ce să plece acasă. Ei dacă pleacă acasă vor trebui să își predea tractoarele la firmele de leasing, la executori. Fie că sunt mulți, fie că sunt puțini, această categorie a micilor fermieri este extrem de afectată de situația globală în piața cerealelor”.

Lucian Șova a criticat faptul că la Guvern s-a discutat în principal cu organizațiile reprezentative tradiționale care au avut ca principal obiectiv să rezolve interese particulare de grup, nu interesele globale ale transportatorilor:

“Am constatat că tradiționalele organizații reprezentative care întotdeauna sunt dispuse să facă diverse dealuri cu conducerile succesive ale Minsiterului Transporturilor pentru a-și satisface diverse interese mai degrabă de grup decât globale, au fost la Guvern și au anunțat triumfalist că au rezolvat o serie de probleme. Au trecut în comunicat că au discutat și că urmează de exemplu să se revizuiască o reglementare care vizează ridesharingul. M-a îngrozit! Nici nu am cuvinte cum să definesc această aroganță, încât să mergi la Guvern în această criză profundă care afectează pe micii fermieri și pe micii transportatori  și tu să pui în discuție și ministerul să accepte să revizuiască legea ridesharingului. Nu aceasta este calea”.

Declarațiile făcute de Adrian Câciu

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că fermierii vor trebui să beneficieze de o formulă de a compensa, cu sprijinul Comisiei Europene, în care producţia de cereale este valorificată la un preţ mic, dată fiind situaţia din Ucraina.

„Problema la cerealele ucrainene nu este, dacă vreţi, marfa. Marfa nu rămâne în România. Problema este preţul. Toată această parte a Mării Negre a suferit o scădere de preţ pentru că avem o supraofertă: cerealele ucrainene care se duc în piaţă, nu în România, dar se duc în piaţă şi scad preţul pe toată piaţa europeană. Şi atunci, degeaba ai producţie, pentru că tu o valorifici la un preţ foarte slab şi nu poţi să-ţi plăteşti creditele”, a afirmat, într-o emisiune la un post local de radio, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`