UPDATE // Soluție de compromis pentru fondul european de redresare economică. Ce le-a propus Charles Michel liderilor din cele 27 de state UE și ce implicații ar putea avea inițiativa

UPDATE // Soluție de compromis pentru fondul european de redresare economică. Ce le-a propus Charles Michel liderilor din cele 27 de state UE și ce implicații ar putea avea inițiativa
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA

UPDATE, 20 iulie, ora 20:30 // Charles Michel, președintele Consiliului European, le-a propus celor 27 de lideri naționali din UE o soluție de compromis pentru ieșirea din impas și perfectarea unui acord privind planul de redresare economică. Demnitarul propune un fond de 390 de miliarde de euro sub formă de granturi și care va fi finanțat printr-o datorie comună europeană, potrivit documentului consultat dePolitico Europe. În forma propusă inițial de Comisia și Consiliul European, precum și de Franța, și Germania, valoarea totală era de 500 de miliarde de euro.

„Voi trimite noua mea propunere tuturor liderilor. Am lucrat din greu și această propunere este fructul unei munci colective cu toți liderii și cu echipele lor. Știu că ultimii pași sunt întotdeauna cei mai dificili, dar sunt încrezător. Chiar dacă este dificil, chiar dacă va trebui să continuăm să lucrăm, sunt convins că un acord este posibil“, a declarat Michel,în cea de-a patra zi a summitului UE.

Antonio Costa, premierul Portugaliei, a confirmat informația și a explicat cănoua propunere va fi compusă din 390 de miliarde de euro granturi și 310 miliarde de euro împrumuturi. Cu un total de 700 de miliarde de euro, noul fond ar urma să fie cu 50 de miliarde de euro mai mic decât propunerile inițiale.

În acest caz, notează Politico, Facilitatea de redresare și de reziliență va fi dotată cu 312,5 miliarde de euro sub formă de granturi, iar inițiativa REACT-EU va fi diminuată până lala 47,5 miliarde de euro. Mai mult decât atțt, și Fondul pentru o tranziție justă ar putea fi redus la 20 de miliarde euro, în timp ceprogramul de cercetare Horizon Europe ar putea înregistra tăieri de 8,5 miliarde de euro, iar alocările de 7,7 miliarde pentru programul de sănătate EU4Health ar putea fi eliminate total.

Știrea inițială //Liderii europeni au anunțat, luni, că sunt optimiști că o înțelegere pentru pachetul masiv de stimulente pentru redresarea economiilor afectate de criza COVID-19 ar putea fi perfectat, dar tensiunile rămân la cote înalte după zile de negocieri greoaie, potrivit Reuters.

După zile întregi de negocieri, liderii naționali din UE sunt optimiști cu privire la un acord

Stângaci în coordonarea răspunsului inițial la pandemia de coronavirus și deja slăbiți de ieșirea Marii Britanii din UE, europenii ar putea demonstra că pot face față unei crize și că pot rămâne uniți dacă se ajunge la un acord asupra fondului de redresare economică.

„A fost un summit lung și provocator, dar premiul merită negocierile”, a afirmat premierul irlandez Micheal Martin, pe când summitul UE intra în a patra zi de negocieri și se apropia de recordul stabilit la o întâlnire din 2000, de la Nice.

Charles Michel, președintele Consiliului European și conducătorul summitului, i-a îndemnat pe liderii naționali, duminică, să rezolve o „misiune imposibilă”, reamintindu-le că peste 600.000 de oameni bolanavi de COVID-19 au murit în toată lumea.

Cu toate acestea, diplomații susțin că nu s-ar putea spune cu certitudine că liderii vor fi capabili să lase de-o parte ranchiuna, care le-a stat în cale ore în șir de-a lungul weekendului de negocieri, iar unul dintre ei a mărturisit că discuțiile s-ar putea prelungi, din nou, până târziu în noapte.

De altfel, o sesiune a celor 27 de lideri naționali, care era programată pe luni după-amiază, a fost decalată cu două ore și a început la 7, ora României.

Perfectarea fondului european de redresare economică, încetinită de grupul țărilor „frugale”

Nervii au atins cote înalte la cina de duminică, când un grup de state nordice, cu Țările de Jos în frunte, și-au menținut ferm poziția cu privire la nivelul de granturi din fondul european de redresare economică, propus într-o valoare totală la 750 de miliarde de euro.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a criticat asupra așa-zisul grup al țărilor „frugale”, chiar înainte ca negocierile să fie reluate luni, și le-a numit un ansamblu de „state zgârcite, egoiste, care privesc lucrurile dintr-o perspectiva foarte restrânsă a propriilor interese”.

Polonia ar putea fi una dintre principalele beneficiare ale pachetului de relansare, cu o alocare de zeci de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi ieftine, alături de statele din bazinul mediteranean, care s-au numărat printre cele mai afectate națiuni ale continentului în criza COVID-19. Tot Polonia a anunțat că respinge orice condiționare a alocării de respectarea statului de drept.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, susține că liderii naționali au ajuns acum la o nouă bază pentru pachetul de stimulente și cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

„Am lucrat la un cadru legal pentru un posibil acord noaptea trecută, după lungi negocieri. Este un progres și ne dă speranța că se poate ajunge la o înțelegere astăzi”, a afirmat cancelarul german.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a pierdut răbdarea în primele ore ale zilei de luni și a lovit cu pumnul în masă, fiind frustrat de „piedicile sterile” pe care le pun țările „frugale”, susțin doi diplomați citați de Reuters.

Cu toate acestea, la lumina zilei, Emmanuel Macron a împărtășit optimismul Angelei Merkel și le-a spus reporterilor: „Încep ziua de azi cu multă determinare pentru a face progrese”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`