Fondul de redresare al UE s-ar putea concretiza fără Ungaria și Polonia. Președinta Comisiei Europene va propune un fond cu 25 de țări dacă nu se fac progrese curând

Publicat: 03 12. 2020, 09:37
foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Președinta Comisiei Europene a avertizat că fondul de redresare economică post-pandemie ar putea deveni realitate fără Ungaria și Polonia. Într-un apel video, Ursula von der Leyen a subliniat că va propune un instrument care să cuprindă doar 25 de state membre în cazul în care nu se înregistrează progrese curând.

Fondul de redresare al UE ar putea primi undă verde fără Ungaria și Polonia. Ce a spus președinta Comisiei Europene

Comisia Europeană va face demersurile pentru lansarea fondului de redresare al UE de 750 de miliarde de euro fără Ungaria și Polonia dacă nu se va face niciun progres pe tema impasului privind bugetul comunitar la Consiliul European de săptămâna viitoare, i-a spus președinta Ursula von der Leyen lui David Sassoli, președintele Parlamentului European, miercuri, conform precizărilor făcute de doi oficiali parlamentari, transmite Politico Europe.

Într-un apel video cu Sassoli, von der Leyen a subliniat că dorește să salveze fondul de redresare și să propună o cooperare consolidată la 25, a explicat unul dintre oficiali, adăugând că o astfel de mișcare ar însemna că Parlamentul European nu va vota pentru aprobarea planului bugetar pe șapte ani al UE care se află în prezent pe masă.

Fondul de redresare economică propus este parte din pachetul financiar de 1,8 miliarde de euro care cuprinde, de asemenea, și Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. Budapesta și Varșovia blochează adoptarea pachetului pentru că se opun mecanismului care ar lega plățile bugetare de criteriul statului de drept.

Un înalt oficial al Comisiei a spus că ar putea fi puse în aplicare rapid soluții alternative – inclusiv o cooperare consolidată în cadrul legislației UE – în cazul în care Ungaria și Polonia își mențin poziția de veto cu privire la măsurile financiare. Cu toate acestea, același oficial nu a menționat ce abordare plănuiește Comisia să aleagă.

Potrivit înaltului oficial, „scenariul central” a rămas acela că disputa ar putea fi rezolvată la o întâlnire a liderilor UE programată să aibă loc în 10 și 11 decembrie, la Bruxelles.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a indicat luni că ar putea fi dispusă să facă o serie de concesii Budapestei și Varșoviei, care au promis că vor rămâne unite în opoziția față de propunerea actuală.

Mecanismul de cooperare consolidată este o procedură specifică permisă de tratatele UE care prevede că un grup de state membre poate să meargă înainte în cazul în care ansamblul de 27 nu poate să ajungă la un consens, cu o portiță care le oferă țărilor rămase șansa de a se alătura inițiativei respective ulterior.