Cazurile de infecţii bacteriene extrem de contagioase încep să se înmulțească, după explozia cazurilor de gripă şi viroze în rândul elevilor.
Se pare că scarlatina, care afectează în special copiii mici, dar poate infecta și adulții, este din ce în ce mai frecventă în școli și grădinițe, potrivit observatornews.ro.
Un copil din București nu se simte bine de miercuri, iar tatăl său a ajuns astăzi cu el la spital.
„Băieţelul face febră foarte mare, 40 de grade are febră şi am decis să vin cu el la spital, are amigdalele foarte mari şi bănuiesc că are un streptococ. Doar febră au avut ceilalţi copii, nu pot să spun dacă au avut scarlatină sau nu”, a declarat tatăl copilului.
Infecţia cu streptococ betahemolitic de grup A poate provoca scarlatina, care afectează în principal categoria de vârsta 5 – 14 ani.
„Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie”, a susținut Mihai Craiu, medic pediatru.
„Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se transmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt”, a mai specificat Mihai Craiu, medic pediatru.
„Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol”, a spus Adrian Marinescu, infecţionist.