Focarele de coronavirus ale României. Județele cu cel mai mare număr de infectări

Publicat: 06 04. 2020, 07:58
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România este pe locul 28 în lume după cazurile totale de coronavirus confirmate – 3.864. Un număr de 374 de pacienți s-au vindecat și au fost externați, dar peste 140 sunt la secția de Terapie Intensivă. 151 de persoane au murit. Cele mai afectate de epidemie sunt județele Suceava, Timiș, Neamț, Arad, Brașov, Hunedoara și municipiul București. Din 16 martie, România se află oficial în stare de urgență, iar din 30 martie, țara noastră a intrat în scenariul IV al gestionării crizei de COVID-19.

Top județe cu cele mai multe cazuri de coronavirus

Suceava este primul oraș din România intrat în carantină totală, după ce a devenit un adevărat focar de infecție. 1.215 infectări sunt confirmate până la această oră. Pe lângă municipiu, opt comune limitrofe sunt vizate de aceeași măsură specială. De sâmbătă, și Țăndărei este în carantină. Opt oameni au murit numai acolo din cauza COVID-19.

După Suceava, cu 1.215 cazuri, lovite de epidemie sunt și București, cu 552 de infectări, Timiș, cu 176, Neamț, cu 160, și Arad, cu 150 de îmbolnăviri raportate, Brașov (131 cazuri), Hunedoara (124), Constanța (114), Cluj (110) și Galați (101 infectări). Cele mai puține îmbolnăviri au fost raportate în Harghita (1), Tulcea (6), Vâlcea, Sălaj și Gorj (câte 8).

Tot în Suceava s-au înregistrat cele mai multe decese – 44. Urmează București (15 morți), Hunedoara (14), Arad (12), Ialomița (9), Timiș (8), Neamț (6), Bistrița Năsăud (5), Bacău, Galați, Sibiu (câte 4 decese), Mureș (3), Cluj, Caraș Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Iași, Mehedinți și Satu Mare (câte două decese), Botoșani, Covasna, Giurgiu, Teleorman și Vrancea (câte un deces).

Suceava – Peste 1.200 de cazuri de COVID-19

Pe 30 martie, Ordonanța Militară numărul 6 instituia carantina asupra municipiului Suceava și asupra comunelor Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. Toate celelalte unități teritoriale administrative din județ aveau să formeze un perimetru de siguranță.

Se întâmpla după ce în Spitalul Județean Suceava s-a produs un „accident epidemiologic sever”, după cum avea să-l descrie Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „S-a produs o contaminare masivă, au fost niște erori produse de management, care au pus în contact medicii pozitiv cu medicii neinfectați”.

Un lung șir de erori ale conducerii de la acea vreme a făcut ca circa 200 de cadre medicale să se infecteze cu COVID-19. Managerul de atunci, Vasile Rîmbu, a fost demis, dar noua conducere a unității medicale și-a dat demisia după doar o săptămână. Așa a ajuns Spitalul Județean Suceava să aibă la conducere medici militari.

Noul coordonator, secretar de stat și generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, a declarat vineri, pentru Monitorul de Suceava, că spitalul are suficiente echipamente de protecție, dar „în mod paradoxal, o parte din cadrele medicale refuzau să poarte aceste echipamente”. Oprea își dorește ca spitalul să redevină complet operațional în maxim o săptămână.

Echipa de specialişti condusă de Oprea deja a efectuat o primă evaluare a situației. S-au instituit noi proceduri de dezinfecţie în unitatea medicală, iar personalul medical a fost instruit cum să folosească echipamentul de protecție. Sâmbătă, 10 medici militari şi 10 subofiţeri sanitari au plecat spre Spitalul Județean Suceava, unde își vor desfășura activitatea pentru următoarele două săptămâni, în condițiile în care medicii de acolo sunt „în mare parte contaminaţi”. Un detașament de 70 de militari din Huşi va avea misiunea de a decontamina și dezinfecta spitalul, împrejurimile și căile rutiere.

Cazul din Suceava este investigat de procurori. Recent, ei au extins ancheta după ce au găsit indicii că decesele înregistrate au legătură cu activitatea „ilicită” desfășurată de o parte a personalului din spital, precum și de unii angajați ai DSP Suceava.

București – Peste 500cazuri

Spitalul de Urgență MAI “Dimitrie Gerota” din București a fost primul spital din România închis din cauza răspândirii rapide a COVID-19.

Totul a pornit de la un fost ofițer M.A.I., care a mințit autoritățile. Internat în spital, el a declarat și a semnat pe proprie răspundere că nu a mers în străinătate în ultima perioadă. De fapt, el a fost plecat în Israel și a recunoscut acest lucru doar după ce starea lui de sănătate se înrăutățise. Până atunci, apucase să-și infecteze bună parte din familie, inclusiv nora însărcinată și un nepot de 3 ani, mai multe cunoștințe și mai multe cadre medicale, inclusiv managerul spitalului. Bărbatul are acum dosar penal.

Miercuri, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că Spitalul Gerota nu mai e în carantină, căci s-au efectuat activitățile necesare de dezinfecție și igienizare. Totuși, unitatea medicală nu primește pacienți și nu se pot face consultații de specialitate: „Aceste proceduri medicale vor putea fi efectuate în cel mai scurt timp, după finalizarea tuturor activităților de dezinfecție”.

Hunedoara – 124cazuri de COVID-19

În Hunedoara au fost înregistrate 124 de îmbolnăviri cu coronavirus. 14 oameni au murit.

Spitalul Județean de Urgență Deva intrase pe 30 martie în carantină, pentru o perioadă de 14 zile, după ce acolo au fost depistați pozitiv cinci medici și 13 pacienți. Joi, însă, unitatea spitalicească a ieșit din carantină, după ce planul de reorganizare întocmit de conducere a fost aprobat de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

De atunci, acolo se fac internări doar pentru pacienții cu COVID-19. Spitalul Județean de Urgență Deva era a treia unitate medicală închisă, după Spitalul MAI “Dimitrie Gerota” din București și Spitalul Județean Suceava.

Constanța – 114infectări cu coronavirus

Sâmbătă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că în Constanța și Brașov au apărut două noi focare de infecție, deocamdată la nivelul cadrelor medicale, în spitale. Riscul de contaminare la nivelul populației este, însă, real.

Tătaru a făcut declarația după ce a vizitat Spitalul de Boli Infecţioase și Spitalul Județean Constanța. A discutat cu autoritățile locale și cu personalul medical. „O să merg peste tot pe unde am depășit 100 de cazuri”, a promis ministrul.

În Constanța au fost confirmate până acum 114 cazuri de coronavirus și două decese. Tot aici a fost înregistrat primul caz de cadru medical răpus de COVID-19. Este vorba despre o asistență medicală ce lucra la Spitalul Județean. Peste 800 de persoane se află în carantină în Constanța, dat fiind și afluxul de români care au fost aduși din străinătate aici.

În Brașov au fost confirmate 131 de cazuri de COVID-19 și niciun deces. 11 cadre medicale au fost infectate, șapte dintre ele fiind de la Serviciul de Ambulanță ce activează în Codlea.

Bomba cu ceas de la Țăndărei

Pe 4 aprilie, Ordonanța Militară numărul 7 instituia carantina asupra orașului Țăndărei, din județul Ialomița. Dacă Suceava livrase exemplul perfect de situație în care se poate ajunge prin incompetența managerilor de spitale, la Țăndărei de vină a fost lipsa de disciplină a comunității. Circa 800 de oameni au revenit din străinătate în Țăndărei, oameni care ar fi trebuit să stea în carantină sau izolare la domiciliu. Nu au făcut acest lucru. Rezultatul? Din 48 de persoane infectate în județ, 31 sunt numai din Țăndărei. Din cei opt decedați, șapte sunt doar din acest oraș.

„Un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanțe e comportamentul unora dintre cetățeni, oameni care nu înțeleg cât de e de periculos. Le comunic acestora: legea este pentru toți și toți trebuie să o respectăm!”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

El urma unui mesaj tranșant transmis chiar de președintele Klaus Iohannis: „Legea se aplică, se impune, nu se discută. Cine nu se conformează va fi amendat”.