Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvii curcubeu, într-o fermă din Buzău: 90.000 de pești au murit
Este alertă sanitară în Buzău la o fermă piscicolă. Autoritățile au raportat un focar de septicemie virală la păstrăvii curcubeu. Aproape 90.000 de pești au murit din această cauză și alte 90.000 sunt suspecte de infectare.
Focar de septicemie virală la o fermă piscicolă
În data de 9 decembrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența septicemiei hemoragice virale (Viral haemorrhagic septicaemia virus) la păstrăvii curcubeu dintr-o exploatație piscicolă din Băscenii de Jos, județul Buzău.
Cum este vorba despre o boală cu mortalitate de 100%, virusul a ucis 87.691 de pești. În total, sunt susceptibili de îmbolnăvire boala 93.556 de pești, scrie presa locală.
Autoritățile nu cunosc sursa de infestare și este prima dată când se confirmă acest tip de virus în România.
Cum se manifestă boala
Este o boala infectioasa extrem de periculoasa pentru pestii de familia Acipensiride cum sunt sturionii. Boala ajunge sa afecteze atit pestii din mediul natural cat mai ales pe cei din “ferme”.
Cresterea acestor pesti in conditii improprii cum ar fi cele din pastravarii unde apa prea rece nu permite o dezvoltare metabolica la nivelul asigurarii rezistentei impotriva parazitilor, bacteriilor si in special a virusilor.
La extrema cealalta se situeaza “fermele” cu ape calde ce favorizeaza dezvoltarea galopanta a agentilor patogeni. Deoarece este o boala comuna si la alte specii de pesti, crap, caras, somn, pastrav, salau, stiuca, etc… ideea din ce in ce mai des intilnita, prost inteleasa si aplicata de policultura la intimplare face ca transferul acestei boli intre specii sa fie facil. Boala este foarte asemanatoare ca simptomatologie cu hidropizia infectioasa din crescatoriile de crap.