Focar de salmoneloză aviară, la o fermă de păsări din Sibiu. Peste 14.000 de găini vor fi omorâte

Focar de salmoneloză aviară, la o fermă de păsări din Sibiu. Peste 14.000 de găini vor fi omorâte
Sursa foto: Freepik.com

Un focar de Salmoneloză Aviară a fost confirmat la o fermă de găini din comuna Hoghilag, din județul Sibiu. În urma discuțiilor cu specialiștii în domeniu s-a decis omorârea tuturor păsărilor din exploatația afectată și distrugerea a peste 250.000 de ouă, anunță Instituția Prefectului din județul Sibiu:

”Ca urmare a confirmării unui focar de Salmoneloză Aviară într-o exploatație comercială de creștere a găinilor ouătoare pentru ouă de consum din localitatea Hoghilag, astăzi a avut loc în sistem on-line Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu”, informează Prefectura Sibiu, potrivit Turnul Sfatului.

În cadrul ședinței de astăzi s-a prezentat și aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Salmoneloză Aviară confirmată în exploatația comercială din localitatea Hoghilag, județul Sibiu pentru care s-au stabilit următoarele:

Păsările din hala afectată, ouăle provenite de la acestea și alte eventuale pagube colaterale, vor fi evaluate de către o comisie de evaluare, in conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarului de boli transmisibile ale animalelor.

După depopularea completă a efectivului pozitiv din hala 2, se va trece la dezinfecția si evacuarea gunoiului, către platforma de gunoi a societății pentru a fi depozitat pe o perioada de 120 de zile.

Cadavrele vor fi colectate și dirijate către o firmă de neutralizare cu care unitatea deține contract.

După efectuarea dezinfecției în hală, utilizînd biocide aprobate, este obligatorie prelevarea sub supraveghere oficială a probelor de verificare a eficienței decontaminării.

„Datorita sistemului de creștere și a antecedentelor epidemiologice, repopularea halei 2, precum si a halei 1 (dupa depopulare ca urmare a tehnologiei de crestere si exploatare ) se va realiza doar cu efectiv de păsări vaccinat cu un vaccin care să asigure o protecție adecvată contra tulpinii de Salmonella typhimurium ( vaccine viu atenuat )”, mai informează Prefectura.

Conform informațiilor oficiale ”în momentul apariției suspiciunii s-au depozitat toate ouăle într-un spatiu special destinat, ele intrând sub sechestru până la confirmarea suspciunii”. Ouăle respective nu au mai ajuns în comerț.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)