Focar de pestă porcină în Vrancea! Peste 20.000 de porci vor fi sacrificați / Care sunt zonele vizate

Focar de pestă porcină în Vrancea! Peste 20.000 de porci vor fi sacrificați / Care sunt zonele vizate
SUrsa Foto: Leah Kelley/ Pexels

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a izbucnit la cea mai mare societate comercială de creștere a suinelor din județul Vrancea, anunță joi, 25 ianuarie, Prefectura Vrancea. Pentru a controla focarul depistat, peste 20.000 de porci vor fi eutanasiați, la Golești.

Peste 20.000 de porci sacrificați la Golești pentru controlarea focarului de pestă porcină depistat

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a anunțat că joi a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru implementarea mai multor măsuri care să ajute la gestionarea focarului de PPA și distrugerea prin metode alternative de neutralizare a „carcaselor/cadavrelor de porci şi a altor materiale posibil contaminate din focarul aflat pe teritoriul localităţii Goleşti, la Societatea Premium Porc SRL – cod exploataţie RO 1748339003. Vor fi eutanasiaţi circa 20.300 porci de diferite greutăţi urmând a fi îngropaţi pe o proprietate a agentului economic respectând condiţiile de mediu, sanitar veterinare şi bineînţeles de biosecuritate”.

Zona de protecție instituită după ancheta epidemiologică este pe o rază de 3 kilometri pe raza localităților Golești și Cerdac și s-a s-a instituit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Slobozia Ciorăşti, Jilişte, Armeni, Oreavu, Gugeşti, Popeşti, Urecheşti, Budeşti, Valea Coteşti, Coteşti, Goleştii de Sus, Blidari, Bonţeşti, Cârligele, Câmpineanca, Vâlcele, Focşani, Mândreşti Moldova, Mândreşti Munteni, Răstoaca, Milcovul şi Gologanu, scrie Agerpres.

De asemenea, Nicușor Halici a făcut un apel la crescătorii de suine, persoane fizice și juridice, pentru adoptarea măsurilor de protecție specifice și declararea cazurilor animalelor bolnave.

„Fac apel către toţi crescătorii de suine din judeţul Vrancea, agenţi economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară: toate porcinele se vor ţine închise în proprietate fără acces la păşunat şi bălţi pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploataţia proprie, va fi anunţat fără întârziere medicul veterinar împuternicit”, a spus Halici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`