Autoritățile din Timișoara sunt în alertă după ce un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la Manastirea Sag, unde a murit un porc din cei 12 crescuți în gospodaria măicuțelor.
De asemenea un alt focar a fost confirmat în localitatea Cadar, la aproximativ 40 km de Timișoara, unde trei animale din curtea unui localnic au murit.
În ambele cazuri probele recoltate de medicii veterinari ai Direcției Sanitar-Veterinare Timiș au confirmat faptul că este vorba despre pesta porcină africană.
Îngrijorările sunt foarte mari având în vedere că lângă localitatea Sag se află două ferme mari ale fostului Comtim ce numără aproape 100.000 de porci, scrie opiniatimisoarei.ro.
Pentru moment autoritățile sanitar-veterinare au luat decizia de a incinera animalele din focarele de pestă descoperite.
Potrivit celor mai noi informații furnizate de ANSVSA, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 237 de localități din 25 de județe, cu un număr de 528 de focare (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A).
În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 596.838 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreți.
De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina și Grecia.
Pesta Porcină Africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.
În contextul epidemiei de PPA, ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:
pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.