Focar de COVID-19 în județul Neamț la centrul pentru persoane cu handicap Păstrăveni: 167 de persoane au fost infectate
Unul dintre cele mai mari focare de infecție cu COVID-19, din ultimele zile, a fost depistat în județul Neamț, la Centrul pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap (CRRPH) Păstrăveni. Nu mai puțin de 167 de persoane au fost testate până acum pozitiv cu COVID-19, potrivit DSP Neamț.
La Centrul pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap (CRRPH) Păstrăveni au fost infectați până acum 100 de beneficiari ai serviciilor de îngrijire și 67 de angajați. Aceștia din urmă au fost internaţi, iar familiile au fost plasate în izolare la domiciliu.
Pe de altă parte, beneficiarii cu forme uşoare sau asimptomatici sunt trataţi în centru : „Ca urmare a consultărilor dintre şefii DGASPC, ai Centrului Păstrăveni şi medicii specialişti s-a stabilit ca salariaţii care ar fi trebuit să încheie perioada de izolare la locul de muncă să rămână în continuare în activitate, iar cei din prima tură care au primit rezultatele negative să vină la lucru, de asemenea”, menţionează DGASPC Neamţ.
Focar de COVID-19 la Centrul pentru copii cu dizabilităţi „Sancta Maria” din Piatra-Neamț
Acesta nu este însă singurul focar activ de COVID-19 descoperit în județul Neamț, în ultimele ore. Situație este critică și la Centrul pentru copii cu dizabilităţi „Sancta Maria” din Piatra-Neam. Aici au fost înregistrate 6 cazuri de COVID-19 la salariaţi şi 13 la tinerii aflaţi în instituţie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Neamţ, Magda Vasilache, cele două focare au fost depistate după ce au fost testaţi 487 de salariaţi. Instituția recunoaște că un numă mare de cazuriconfirmate sunt înregistrate în rândulangajaţilor şi asistaţilor din centrele de recuperare.
Potrivit bilanțului anunțat de autorități, județul Neamț se află pe locul 3 pe țară în topul județelor cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus. În județul Neamț s-au înregistrat 73 noi cazuri în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în județul Suceava (3189), urmat de București (1489), Neamț (708), Arad (675), Mureș (597), Botoșani (568).
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre focarele din centrele de îngrijire
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat sâmbătă că persoanele instituționalizate sunt cele mai expuse în stadiul actual al evoluției pandemiei de COVID-19. De asemenea, Nelu Tătaru, a precizat că medicii sunt la rândul lor vulnerabili.
“Suntem în acest moment într-un scenariu în care avem patologie și infectare în tot ce înseamnă persoane instituționalizate și cămine de bătrâni, persoane care îngrijesc aceste persoane, precum și corpul medical. Sunt secții care sunt expuse, primirile de urgențe, terapiile intensive, secțiile de boli infecțioase.
Precauțiile trebuie să existe în continuare, tocmai pentru că vorbim de o posibilă relaxare după 15 mai”, a declarat ministrul Sănătații, Nelu Tătaru, după vizita la Unitatea de Suport Medical Covid-19 Târgu Mureș.