Gheorghe Ialomițianu, lider PMP Brașov și fost ministru de Finanțe, a comentat în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, subiectul referitor la faptul că reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) vin la București, la finalul lunii ianuarie, pentru o analiză a evoluțiilor economice și financiare recente și actualizarea perspectivelor macroeconomice.
“România nu are un acord cu Fondul Monetar, dar în baza faptului că România este membră a Fondului Monetar, se fac evaluări periodice, din punct de vedere economic și financiar. Sigur că e foarte importantă vizita celor de la Fondul Monetar, având în vedere că au fost semnale că acest buget făcut pentru 2024 nu este sustenabil, adică nu sunt toate cheltuielile prinse în buget, iar veniturile sunt supraevaluate. Și avem și această lege a pensiilor considerată de Fondul Monetar nesustenabilă. Sigur că specialiștii Fondului Monetar o să ne facă niște recomandări”.
Sigur că unii spun că nu este obligatoriu să le luăm în considerare, dar să nu uităm că România este în procedură de deficit excesiv, iar în iunie România are un examen de dat în Consiliul de miniștri de Finanțe, pentru că, anul acesta, România trebuia să iasă din procedura de deficit excesiv, iar în iunie, când se analizează programul de convergență al României, se va lua o decizie, dacă se prelungește perioada de ieșire din procedura de deficit excesiv. Și toate aceste recomandări vor fi luate în considerare de Comisia Europeană și Consiliul de miniștri. Că acolo votează miniștrii de Finanțe, dar pe baza evaluărilor făcute de Fondul Monetar, pentru că totdeauna Fondul Monetar a fost chiar organ de specialitate al Comisiei Europene și vă spun în calitate de fost negociator al acordului cu Fondul Monetar, în calitate de ministru de Finanțe”.
„Mai mult decât atât, dacă cei de la Fondul Monetar o să spună ‘legea pensiilor este nesustenabilă’, și mai ales pe 2025, România va avea mari probleme legat de împrumuturi, pentru că își pierde credibilitatea pe piețele financiare și o să ne împrumutăm din ce în ce mai greu. Și așa suntem deasupra ultimului nivel de rating și anume de deasupra de junk, adică nerecomandabilă. Vizita e foarte importantă. Și sigur că cei din Guvern trebuie să dovedească faptul că pot să ducă ceea ce e în buget, pe 2024, fără să vină cu majorări, adică majorarea datoriei publice.
Sigur că o să fie recomandări de majorări de impozite și taxe, dacă acele cheltuieli nu sunt sustenabile, iar pensionarii nu sunt vinovați că s-a ajuns în situația aceasta, pentru că actuala guvernare a majorat impozitele și taxele și mediul de afaceri vedeți că este în stradă. Nu au făcut reforme în sectorul administrativ, mai mult decât atât, chiar în 2023, în loc să reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile, au crescut cu vreo 4 miliarde. Și multe cheltuieli nu sunt prinse în bugetul din 2024, iar cei de la FMI știu lucrul acesta”.