FMI cere noi reforme fiscale. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Aceste măsuri apar pentru că nu au încredere în măsurile pe care le stabilește Guvernul. Multe firme vor intra în faliment (VIDEO)

Publicat: 08 12. 2023, 17:08
Foto: Gheorghe Ialomiţianu / Facebook

Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a comentat vineri, în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, subiectul referitor la noile reforme fiscale pe care FMI-ul le recomandă României.

“Discuțiile au fost cu Guvernul și Fondul Monetar și Comisia Europeană. Dar de ce apar aceste măsuri, unele aberante? Pentru că FMI-ul și Comisia Europeană nu au încredere în măsurile pe care le stabilește Guvernul, pentru că actualul Guvern vrea să meargă în continuare cu elaborarea bugetului prin creșterea veniturilor, în urma reducerii evaziunii, în urma digitalizării, în urma introducerii facturii electronice, a legării caselor de marcat fiscal de sistemul electronic și că a observat că nu au rezultate.

Și atunci ei le spun ‘dacă vreți să majorați pensiile, dacă vreți să majorați salariile, trebuie să veniți cu majorare de impozite, să anulați cota de 9 % la alimente, să introduceți impozitul progresiv, să faceți lucrurile acestea, că noi, ca instituții internaționale, nu avem încredere în măsurile pe care le impuneți’. Pentru că s-a văzut, mai ales în anul acesta, că măsurile legate de reducerea evaziunii fiscale și alte măsuri de eficientizare a administrării veniturilor nu au dat rezultate.

Am înțeles de la Ministerul de Finanțe că fără aplicarea legii pensiilor și majorării salariilor, deficitul este de peste 4 %.

Legat cu anularea de facilități, aici eu nu sunt de acord cu doamna Moise, pentru că și în alte țări se acordă facilități și vedem că intrăm în concurență cu alte țări, și cum cartofii din Polonia sunt mai ieftini decât cartofii din România, și mai avem și cheltuieli de transport și alte produse care vin din străinătate, pentru că acolo se acordă facilități. Este ajutat mediul de afaceri.

La noi vrem să punem pe brânci chiar mediul economic românesc, adică ne legăm de IMM-uri, mergem și anulăm facilitățile fiscale din construcții. Dezvoltatorii și constructorii vor un moratoriu cu Guvernul, pentru că nu pot să plătească impozitele și taxele ca urmare a anulării facilităților, ca urmare a creșterii prețurilor la materiale, ca urmare a creșterii dobânzilor, ca urmare a creșterilor prețului la utilități. Multe firme vor intra în faliment. Atunci când anulezi facilitățile fiscale trebuie să te gândești care vor fi efectele asupra mediului economic”.