FMI cere noi reforme fiscale. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Aceste măsuri apar pentru că nu au încredere în măsurile pe care le stabilește Guvernul. Multe firme vor intra în faliment (VIDEO)

FMI cere noi reforme fiscale. Gheorghe Ialomițianu (PMP): Aceste măsuri apar pentru că nu au încredere în măsurile pe care le stabilește Guvernul. Multe firme vor intra în faliment (VIDEO)
Foto: Gheorghe Ialomiţianu / Facebook

Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a comentat vineri, în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, subiectul referitor la noile reforme fiscale pe care FMI-ul le recomandă României.

“Discuțiile au fost cu Guvernul și Fondul Monetar și Comisia Europeană. Dar de ce apar aceste măsuri, unele aberante? Pentru că FMI-ul și Comisia Europeană nu au încredere în măsurile pe care le stabilește Guvernul, pentru că actualul Guvern vrea să meargă în continuare cu elaborarea bugetului prin creșterea veniturilor, în urma reducerii evaziunii, în urma digitalizării, în urma introducerii facturii electronice, a legării caselor de marcat fiscal de sistemul electronic și că a observat că nu au rezultate.

Și atunci ei le spun ‘dacă vreți să majorați pensiile, dacă vreți să majorați salariile, trebuie să veniți cu majorare de impozite, să anulați cota de 9 % la alimente, să introduceți impozitul progresiv, să faceți lucrurile acestea, că noi, ca instituții internaționale, nu avem încredere în măsurile pe care le impuneți’. Pentru că s-a văzut, mai ales în anul acesta, că măsurile legate de reducerea evaziunii fiscale și alte măsuri de eficientizare a administrării veniturilor nu au dat rezultate.

Am înțeles de la Ministerul de Finanțe că fără aplicarea legii pensiilor și majorării salariilor, deficitul este de peste 4 %.

Legat cu anularea de facilități, aici eu nu sunt de acord cu doamna Moise, pentru că și în alte țări se acordă facilități și vedem că intrăm în concurență cu alte țări, și cum cartofii din Polonia sunt mai ieftini decât cartofii din România, și mai avem și cheltuieli de transport și alte produse care vin din străinătate, pentru că acolo se acordă facilități. Este ajutat mediul de afaceri.

La noi vrem să punem pe brânci chiar mediul economic românesc, adică ne legăm de IMM-uri, mergem și anulăm facilitățile fiscale din construcții. Dezvoltatorii și constructorii vor un moratoriu cu Guvernul, pentru că nu pot să plătească impozitele și taxele ca urmare a anulării facilităților, ca urmare a creșterii prețurilor la materiale, ca urmare a creșterii dobânzilor, ca urmare a creșterilor prețului la utilități. Multe firme vor intra în faliment. Atunci când anulezi facilitățile fiscale trebuie să te gândești care vor fi efectele asupra mediului economic”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)