Florinela Georgescu, ANM: Valul de căldură rămâne deasupra țării noastre. Este unul foarte timpuriu și s-ar putea ca pentru partea de sud a țării să se extindă cel puțin până la jumătatea săptămânii viitoare (VIDEO)
Valul de căldură este unul foarte timpuriu și s-ar putea ca pentru partea de sud a țării să se extindă cel puțin până la jumătatea săptămânii viitoare, a declarat directoarea executivă a ANM, Florinela Georgescu, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
Florinela Georgescu (ANM), pe B1 TV: Valul de căldură rămâne deasupra țării noastre
„Valul de căldură pe care îl traversăm este, pe de o parte, unul foarte timpuriu, este al doilea deja, dar foarte timpuriu în continuare, și unul care s-ar putea ca pentru partea de sud a țării să se extindă cel puțin până la jumătatea săptămânii viitoare, sigur, cu variații de la o zi la alta privind zonele care vor înregistra temperaturile cele mai ridicate. De aceea, și actualizăm avertizările în fiecare zi”, a declarat Florinela Georgescu.
„Deocamdată, astăzi, vizate de Codul portocaliu sunt regiunile pentru care așteptăm maxime ce ar urma a se încadra în general între 33 și 37 de grade – și aici mă refer la Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, inclusiv zona Capitalei, partea de sud-vest a Transilvaniei și sudul Crișanei”, a adăugat directoarea executivă a ANM.
Ea a precizat că „restul teritoriului este avertizat cu Cod galben”.
„Acolo temperaturile sunt puțin mai coborâte, dar și în acele zone mult peste normalul perioadei în care ne aflăm, caracterizând, repet, un val de căldură care aduce și pe parcursul nopților temperaturi foarte ridicate, temperaturi care în multe zone nu coboară sub 18, chiar 20 de grade”, a continuat Florinela Georgescu.
Florinela Georgescu: Continuăm în aceeași notă și zilele viitoare
„Mâine vizate de Codul portocaliu vor fi aceleași regiuni. În schimb, Codul galben pentru perioadă scurtă se va restrânge, pentru că în partea de est a teritoriului, în Moldova, se va simți influența unui vânt de nord, care va limita puțin creșterea valorilor de temperatură. Repet, însă, cu variații de la o zi la alta, valul de căldură rămâne deasupra țării noastre”, a spus Florinela Georgescu.
„Să nu uităm că suntem abia în a doua decadă a lunii iunie și am avut deja două valuri de căldură. Întotdeauna când apreciem intensitatea maximă a unui astfel de eveniment, urmărim sau ne comparăm cu recordurile absolute de temperatură ale lunii respective. Pentru că vorbim de luna iunie, luna aceasta are recorduri de temperatură, adică cele mai ridicate temperaturi care de-a lungul anilor s-au înregistrat în luna iunie, aceste recorduri sunt între 38 și 40-41 de grade, recordul absolut al lunii fiind de 42 de grade, o temperatură pe partea de sud-vest a țării înregistrată pe o arie foarte restrânsă”, a mai declarat directoarea executivă a ANM.