Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, a vorbit sâmbătă, pentru B1 TV, despre instabilitatea atmosferică accentuată și fenomenele meteo extreme care au avut loc recent în Europa. Cinci oameni au murit şi circa 200 au fost răniţi după o tornadă produsă joi în Cehia. O alta, de mici dimensiuni, a avut loc în Marea Britanie. Aceasta din urmă a produs doar pagube materiale. Georgescu a vorbit și despre fenomenele meteo din România.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În Europa tornadele sigur că nu sunt fenomene obișnuite, apar în situații de instablitate atmosferică extremă. Asta înseamnă, în cazul din Cehia, aer foarte cald încărcat cu foarte multă umezeală, iar deoarece în seara de joi a păstruns, mai ales în straturile mai înalte, o masă de aer mai rece, au favorizat formarea unor nori cu mare dezvoltate verticală, din care, la extrem, se pot forma tornadele.
Tornadele au de regulă o viață destul de scurtă, mai ales în Europa, dar pot dezvolta mișcarea aceea circulară deosebit de violentă, cu viteze chiar și de peste 400 de km/h. Cum specialiștii au încadrat tornada din Cehia în categoria F4 din 5 posibile, sigur, posibil ca în faza sa de dezvolare maximă să fi avut viteze și de peste 300 km/h în mișcarea de rotație. Din nefericire, a făcut și victime.
Nu e un fenomen obișnuit pentru Europa, dar au mai fost astfel de cazuri, e adevărat că intensitatea maximă s-a întâlnit de puține ori. Mii de tornade de mică intensitate sau încercări de formări de tornade au avut loc pe continent, inclusiv la noi în țară”, a explicat Florinela Georgescu.
Despre fenomele meteo de la noi și pericolele care pot apărea, Georgescu a afirmat: „Suntem în aceeași situație de instabilitate atmosferică. În ultimele zile, o masă de aer cu caracteristici care încurajează apariția fenomenelor de instabilitate, aici intrând ploile torențiale, grindina de mari dimensiuni, vijeliile și, la extrema extremelor, posibilitatea de a se forma tornade… În astfel de situații de instabilitate puternică nici măcar nu e nevoie să se formeze o tornadă pentru a avea pagube importante. Și o vijelie poate distruge o casă nu foarte solidă, o grindină de mari dimensiuni, cum am văzut în unele zone ale țării, distruge culturi și face alte pagube. Cantitățile mari de apă reprezintă un pericol important”.