Florin Iordache, reacționează la scrisoarea ambasadorilor UE: Legile justiţiei întăresc lupta anticorupţie

Publicat: 21 12. 2017, 20:17
Foto: ziare.com

Deputatul Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției a reacționat joi după ce ambasadorii din șapte state membre UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările legilor justiției și ale codurilor penal.

Iordache susține că nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia în cazul modificării actelor normative care stau la baza sistemului judiciar. Asta pentru că, susține el, în forma în care au fost schimbate în Parlament, legile întăresc independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, informează HotNews.

Întrebat ce le transmite celor şapte ambasadori UE care au cerut să se renunțe la acțiunile care ar putea slăbi independeța justiției și lupta împotriva corupției, Florin Iordache a spus: ”Răspund în felul următor: nu există niciun fel de motiv de îngrijorare, cele trei legi au fost adoptate într-o consultare publică care nu cred că a existat până în acest moment şi este rezultatul observaţiilor primite de la CSM, de la asociaţiile profesionale şi răspunde corelărilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea răspunderii Guvernului (…) Noi, prin modificările pe care le-am făcut, am păstrat o justiţie independentă, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de către CSM, de către judecători, de către procurori astfel încât, fie că discutăm de carieră fie că discutăm de înfiinţarea unei secţii speciale, fie că discutăm de CSM în ansamblul său, fie că discutăm de CSM în cele două secţii, fie că discutăm de Inspecţia Judiciară, în toate aceste etape sau în toate aceste aspecte factorul politic este eliminat”.

”Eu rog toţi cei care aduc critici la cele trei legi (ale justiţiei – n. red.) să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt nişte legi mai bune, nişte legi mai coerente, nişte legi în concordanţă cu normele şi cu legislaţia europeană şi nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România”, mai spus Iordache.

Deputatul PSD a mai spus că nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneția, cum recomandă ambasadele Uniunii Europene.

”Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneţia pentru că schimbările pe care noi le-am făcut, atât la numirile procurorilor, atât la Inspecţia Judiciară, cât şi la secţiaile celelalte din cadrul Parchetului general, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic şi sunt făcute cu reprezentanţii CSM. Din punctul meu de vedere acest aviz al Comisiei de la Veneţia poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi, haideţi să le citim în integralitatea lor şi să vedem că atât independenţa justiţiei, dar şi lupta anticorupţie nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită”, a mai spus Florin Iordache.