Florin Iordache, despre decizia CCR privind completurile de cinci judecători: Până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea

Florin Iordache, despre decizia CCR privind completurile de cinci judecători: Până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democratul Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, a declarat miercuri, referindu-se la faptul că CCR a stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament și Curtea Supremă pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, că ÎCCJ trebuie să respecte legea.

„Eu v-am spus aşa, că până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea. Dacă Parlamentul în această vară a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu, care eu cred că trebuia să se abţină sau să nu participe la dezbatere, am înţeles că a fost acolo şi a condus, e nepermis, adică în lege e precizat foarte clar că atunci când în completul acesta de 5 toţi 5 trebuie să fie traşi la sorţi. Dacă cumva şeful de secţie, vicepreşedintele sau preşedintele fac parte din complet, automat vor conduce completul. Dacă noi am dat o lege şi am spus că din 23 iulie acest an a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorţi la ÎCCJ, nu credeţi că şi Înalta Curte ar trebui să respecte o lege? (…)

Dar au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală. Şi ca o concluzie, e aceea că dacă avem o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte. Acel regulament şi acel colegiu şi ce au dumnealor acolo trebuie să fie în concordanţă cu legea. (…) Comunicatul a spus că se aplică de îndată (decizia CCR – n.r.), asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toţi cei 5 să fie traşi la sorţi, iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit”, a declarat Florin Iordache.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie