Florin Iordache a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Florin Iordache a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Iordache este, oficial, președinte al Consiliului Legislativ. Potrivit unei notificări depuse la Biroul permanent al Camerei, deputatul PSD informează conducerea forului că începând cu data de 9 noiembrie a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Florin Iordache a depus jurământul în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Florin Ioradache mai spune că, potrivit legislaţiei actuale, „având în vedere cele menţionate mai sus”, în termen de 15 zile de la data prezentei notificări va opta pentru una din cele două funcţii deţinute: de preşedinte al Consiliului Legislativ, respectiv cea de deputat în Parlamentul României.

Numirea lui Florin Iordache la ședia Consiliului Legislativ, contestată la CCR

La data de 22 octombrie, liberalii au depus o sesizare la CCR, privind necontisuționalitatea hotărârii Pralamentului de a-l numi în funcția de președinte al Consiliului Legislativ pe deputatul social – democrat, Florin Iordache.

În sesizarea semnată de către liderul deputaților liberali, se arată că decizia Parlamentului încalcă principiul legalității, prevăzut de Constituție.

În sesizarea depusă, liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ, scrie sursa citată mai sus.

Totodată, ei afirmă faptul că hotărârea Parlamentului în acest caz nu este constituțională, pentru că deputatul Florin Iordache nu îndeplinește condiția privind buna reputație profesională și morală, prevăzută de Legea 73/1993. Aceștia amintesc de faptul că social – democratul a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se mai precizează în sesizarea liberalilor, potrivit sursei citate.

În sesizarea depusă la CCR, liberalii mai invocă și încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Mai mult decât atât, aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`