Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii Coaliției de guvernare, au anunțat renunțarea la reducerea plafonului pentru plățile cash, o decizie ce ar fi trebuit să intre în vigoare pe 11 noiembrie și care fusese deja adoptată de ANAF. Florin Cîțu, fostul premier al României, a acuzat conducerea actuală a țării de incompetență în gestionarea economiei de piață. El a sugerat că, în cazul în care măsura ar fi fost aprobată fără consimțământul PNL, ar trebui să fie luată în considerare o posibilă retragere a partidului din coaliția de guvernare.
Mai multe schimbări au fost eliminate, cu excepția regulii care limitează magazinele la 50.000 de lei în casierie. Decizia vine după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a exprimat dezacordul cu această măsură și a cerut revizuirea și eventuala modificare a legii în cadrul BPN al partidului, scrie Digi FM.
„Așa s-a întâmplat și cu supraimpozitarea contractelor part-time (…) Asta se întâmplă din motive simple. Cei care ne conduc nu au nicio legătură cu modul în care funcționează o economie de piață și da, sunt incompetenți. Trebuie să fim foarte transparenți. Nu poți să iei astfel de măsuri și să le scrii, și să spui c-au fost făcute în urma unei analize serioase, pentru că nimeni nu te crede. Analizele serioase se fac înainte și durează”, a declarat Florin Cîțu.
Cîțu a afirmat că decizia de a limita plățile cash a fost luată cu acordul lui Ciucă în coaliția de guvernare. Dacă această măsură a fost aprobată fără consimțământul PNL, atunci partidul ar trebui să se retragă de la guvernare, a subliniat fostul premier PNL.
„Dacă s-a întâmplat așa ceva, PNL trebuie să iasă de la guvernare în secunda 2. Dacă se ia o astfel de decizie fără acordul unuia dintre președinți, trebuie să pleci de la guvernare. O coaliție nu funcționează așa”, a precizat Cîțu.
Fostul șef al Guvernului a dat replica la declarațiile președintelui Consiliului Concurenței cu privire la plafonarea prețurilor la alimente. Chirițoiu a susținut că plafonarea adaosului comercial ar fi avantajoasă doar pentru retaileri și a sugerat ca, începând din 2024, Guvernul să nu mai impună astfel de reglementări prin lege, ci să lase această decizie la latitudinea comercianților.
„Rolul Consiliului Concurenței este de a promova concurența, nu de a susține intervențiile cu bocanci, ale statului în economie”, a mai declarat Cîțu la Digi FM.