Florin Cîţu, despre contrabanda din vămi: ”Scanerele de acolo nu au funcţionat niciodată. Sunt de legendă. În cel care a mers a intrat un TIR. E ireal” / Se pune întrebarea de ce situația nu a intrat în atenția procurorilor 

Florin Cîţu, despre contrabanda din vămi: ”Scanerele de acolo nu au funcţionat niciodată. Sunt de legendă. În cel care a mers a intrat un TIR. E ireal” / Se pune întrebarea de ce situația nu a intrat în atenția procurorilor 
Foto: Facebook/ Florin Cîțu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că are în vedere un proiect separat pentru reducerea fenomenului contrabandei din vămi. Asta în condițiile în care cele 15 scanere din vămi, achiziționate cu bani europeni, nu au funcționat niciodată, cu excepția unuia care după o perioadă în care a fost funcțional, a fost lovit de un TIR și acum este stricat.

Scanerele cu pricina au ca scop verificarea TIR-urilor, astfel încât acestea să nu treacă frontiera transportând mărfuri de contrabandă.

Ministrul Finanțelor a precizat că situația acestor scanere este complicată întrucât sunt cumpărate cu fonduri europene.

„Este prima discuţie pe care am avut-o. Nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF. (…) Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers, la un moment dat, a intrat un TIR. E ireal. (…) Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termen scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, că trebuie să dai banii înapoi. E mai complicat. Acolo e de muncă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă.

Una din soluţii este să facem ce fac cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru că azi, tot controlul e la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie, deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema. Cu scanere, fără scanere, totdeauna e factorul uman acolo. Aici e decizia mea, vom găsi cea mai bună soluţie”, a declarat ministrul Florin Cîțu, la Digi 24.

În condițiile este ”de legendă” faptul că scanerele din vămi, cumpărate cu bani europeni, nu funcționează, se pune întrebarea de ce această situație nu a intrat în atenția Parchetului General, a DIICOT sau a DNA.

Potrivit jurnaliștilor de la Profit.ro, faptul că în 2017 era funcțional doar unul dintre cele 15 scanere din vămi a contribuit la creșterea traficului ilicit, mai ales al celui cu țigarete, de la punctele de trecere a frontierei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`