Florin Cîțu: Au fost operaționalizate încă 12 paturi de ATI. Totuși, situația pentru terapie intensivă rămâne tensionată, chiar dacă cifrele arată că rata de pozitivare este în scădere (VIDEO)
Premierul Florin Cîțu a declarat duminică, după ce a participat la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), că au fost operaționalizate încă 12 paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19, iar în prezent, la nivel național, există 20 de paturi libere de ATI.Șeful Guvernului a vorbit despre un trend descendent al epidemiei de coronavirus, însă a avertizat că presiunea pe spitale este în continuare mare și este nevoie de alocarea de resurse importante.
Florin Cîțu: La nivel național, în acest moment sunt 20 de paturi de ATI libere
”Avem câteva vești bune. De joi și până astăzi (duminică – n.r.) au fost operaționalizate încă 12 paturi de ATI și, la nivel național, în acest moment sunt 20 de paturi libere. Totuși, situația pentru terapie intensivă rămâne tensionată, resursele pe care le alocăm trebuie să rămână în continuare mari, este nevoie să continuăm efortul pe care l-am depus și până acum, chiar dacă cifrele arată că rata de pozitivare a scăzut și scade în fiecare zi, chiar și pentru București și orașele mari avem o rată a incidenței în scădere în fiecare zi. Sperăm să continue în același ritm.
I-am asigurat pe cei din DSP-uri de toată susținerea mea, am rugat inspecția din Ministerul Sănătății să meargă în fiecare județ, în spitale să vadă numărul de paturi real, ca să avem la ora 10, în fiecare zi, numărul de paturi rea”, a declarat Florin Cîțu.
Prim-ministrul a mai precizat că nu a fost încă atinsă ținta de 1.600 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19.
”Mai avem vreo 40 sau 50de paturi până la 1.600”, a spus Cîțu.
Întrebat dacă a fost identificată resursa umană pentrua ceste paturi, premierul a răspuns: ”Pentru paturile pe care le avem acum operaționalizate, da. Cum vor apărea paturile celelalte, va fi identificată și resursa umană”.
Florin Cîțu: Au fost operaționalizate încă 12 paturi de ATI. Totuși, situația pentru terapie intensivă rămâne tensionată, chiar dacă cifrele arată că rata de pozitivare este în scădere
Florin Cîțu:Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de aproape 20%
Totodată, șeful Guvernuluia anunțat că Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de 20% din populație, iar județul Ilfov se apropie de acest procent.
”O altă veste bună, Bucureștiul a ajuns la o rată de vaccinare de aproape 20%, Ilfovul, aproape 18%, deci lucrurile merg bine și putem să ajungem la 50% la sfârșitul lunii mai, așa cum spuneam.
Am aflat acum, eu credeam că la București o să fie primul centru de vaccinare drive-thru, înțeleg că este o competiție, și în țară mai sunt câteva orașe, municipii care se pregătesc pentru acest lucru. Asta înseamnă că lumea înțelege importanța vaccinării”, a mai spus Florin Cîțu.