UPDATE, 8 septembrie, ora 12 // Florian Coldea a ieșit de la audieri, după aproximativ o oră de discuții cu procurorii Secției speciale, și susține că nu l-a întâlnit pe fostul procuror Mircea Negulescu „nici în context personal, nici în context instituțional”, precum și că mereu a acționat în deplină legalitate. Fostul șef operativ al SRI fusese citat de SIIJ în calitate de martor.
„Am fost astăzi audiat în calitate de martor, într-un dosar al Secției speciale. E vorba despre un magistrat, după cum probabil știți. Am declarat, practic cu ocazia asta am discutat și aspecte ale cooperării interinstituționale dintre Serviciul Român de Informații și Ministerul Public, în speță DNA Prahova. De asemenea, pot să vă spun că nu l-am întâlnit niciodată personal pe domnul procuror, nici în context personal, nici în context instituțional și nu am luat legătura vreodată cu dânsul pe perioada mandatului la DNA Prahova. De asemenea, pot să vă spun, totodată, că, cu acest prilej, am încercat să răspund tuturor întrebărilor adresate de către procurori într-o manieră clarificatoare, pentru a lămuri lucrurile, și am reiterat faptul că instituția noastră și eu, care am reprezentat-o la momentul respectiv, am acționat întotdeauna cu legalitate, nu în ultimul rând, cu curaj și corectitudine. Din această perspectivă, deși sunt foarte multe opinii de-a lungul mai multor ani, vă asigur că nu există până în momentul de față vreo dată certă, validă, care să arate că lucrurile ar fi fost altfel decât așa cum vă spun. Practic, sunt mândru până astăzi că instituția noastră – și fiecare român trebuie să fie mândru – s-a implicat puternic în chestiuni ce țin de combaterea criminalității”, a declarat Florian Coldea, la ieșirea de la audieri.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Știrea inițială // Generalul Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, a fost citat pentru audieri de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa-zisa Secție specială, în urma dezvăluirilor făcute de Mircea Negulescu cu privire la presupusa implicare a SRI în dosarul lui Sebastian Ghiță.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Generalul Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, a ajuns la SIIJ, unde este audiat de procurori, iar citareasa vine în contextul în care Mircea Negulescu a făcut mai multe acuzații referitoare la faptul că fostul șef operativ al SRI, în momentul în care deținea funcția, ar fi intervenit în mai multe dosare gestionate de fostul procuror al DNA Ploiești. Spețele l-ar fi vizat pe Sebastian Ghiță.
„Revin, vă mulțumesc, haideți să păstrăm un pic de distanță, totuși. O să dau declarații când revin”, a declarat Florian Coldea.
Fostul procuror Mircea Negulescu a afirmat că însuși fostul șef al SRI Sabin Iancu, care a fost citat și el tot marți, ar fi avut rolul să-l urmărească și de a-i transmite lui Florian Coldea toate evoluțiile în dosarul lui Sebastian Ghiță, potrivit Libertatea.
Cel poreclit „Portocală” a fostreținut în dosarul în care este acuzat că a falsificat probe, a constrâns şi corupt mai multe persoane pentru a face declaraţii mincinoase, pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, darÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea fostului procuror, în 13 august, și înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În această perioadă, Negulescu nu are voie să părăsească teritoriul României şi nu are voie să se apropie de inculpaţii Alfred Virgil Savu şi Mihai Iuliano Iordache, de persoanele vătămate Daniel Savu, Victor Viorel Ponta, Sebastian Ghiţă, Sorin Adrian Chirilă, Ionuţ Alexandru Iordăchescu, precum şi de mai mulţi martori, printre care Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Mircea Cosma.
Mircea Negulescu ar fi fabricat probe în dosarul „Tony Blair”, în care Victor Ponta a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi aranjatvizitafostului premier britanic în România, astfel încât să câștige un plus de capital de imagine în campania electorală din anul 2012. Tot în speța penală instrumentată de așa-zisul „Portocală”, DNA Ploieşti a pus, în 2016, sechestru pe averea lui Sebastian Ghiţă, până la concurenţa sumei de 220.000 euro.
Potrivit procurorilor, fostul procurorMircea Negulescu esteacuzat de: „cercetare abuzivă prev. de art. 280 alin. 1 și 2 Cod penal (6 infracțiuni),represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni),instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 283 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal,influențarea declarațiilor prev. de art. 272 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal,inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 1 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării și în modalitatea participației improprii prev. de art. 47 Cod penal în ref. la art. 268 alin. 2 Cod penal în cond. art. 52 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal,fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal (12 infracțiuni) în cond. art. 38 alin. 1 Cod penal,abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (4 infracțiuni) și constituirea unui grup infracțional organizat prev. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod penal”, se arată în comunicatul procurorilor.
„În fapt, primul inculpat, în calitate de procuror de caz la DNA – ST Ploieşti, cu ajutorul celui de al doilea inculpat, ofiţer de poliţie judiciară, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare aflate în instrumentarea DNA – ST Ploieşti, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de patru persoane, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de 3 persoane, despre care cunoştea că sunt nevinovate, şi ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă a unei persoane în baza materialului probator plăsmuit”, precizează Secţia specială de anchetare a magistraţilor.