Călin Popescu Tăriceanu este contrazis cu vehemență de Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gherorghe Ursu. Șeful Senatului a declarat joi seară, în cadrul unei emisiuni televizate că Andrei Ursu i-a fost student și că i-a vorbit despre tatăl său, precizând că se temea ca situația acestuia să nu aibă consecințe asupra examenului său de diplomă.
În replică, Andrei Ursu a declarat că nu l-a cunoscut niciodată pe actualul lider al ALDE și l-a acuzat pe Tăriceanu că, prin declarațiile sale, a recurs la o ”manevră politicianistă dezgustătoare”, informează Adevărul.
„Întâmplarea face, de exemplu, că băiatul disidentului Gheorghe Ursu mi-a fost chiar student şi subiectul acesta a venit să ni-l împărtăşească, mie şi încă unui coleg de-al meu, cu mare frică, pentru că era… se temea că acest lucru ar putea să aibă consecinţe asupra lui, urmă să-şi pregătească examenul de diplomă…“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu joi seară, la Digi24.
Ulterior, într-o scrisoare, Andrei Ursu explică faptul că Tăriceanu nu avea cum să-i fie profesor întrucât el nu a fost student la facultatea unde a predat șeful Senatului.
„Înţeleg că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost cadru didactic la Facultatea de Construcţii. Eu nu am urmat această facultate, ci pe cea de Automatizări şi Calculatoare, la Institulul Politehnic Bucureşti. La momentul uciderii tatălui meu de către Securitate, în închisoare, eu nu mai eram student de doi ani. Am terminat facultatea în anul 1983, deci nu avea cum să-mi fie teamă că acest lucru ar putea să aibă consecinţe, pentru că ar fi urmat să-mi pregătesc examenul de diplomă. Deci, nu cred că mai e nevoie să menţionez că aceste afirmaţii ale politicianului Călin Popescu Tăriceanu sunt în întregime false. (…)
Faptul că domnia să pretinde că eu aş fi venit la el să-i «împărtăşesc» subiectul uciderii în închisoare a tatălui meu, disidentul Gheorghe Ursu, găsesc că este o manevră politicianistă dezgustătoare. Nu mi se pare efectul unei memorii defecte. Orice om care a trăit în perioada dictaturii ceauşiste şi a terorii Securităţii ştie că a discuta cu cineva despre acest subiect însemna cu necesitate ca acea persoană să-mi fie foarte apropiată. (…)
Aceste lucruri nu se uită şi cu atât mai puţin pot fi construite «din greşeală», printr-o festă a unor amintiri în derivă. Este evident că domnul Tăriceanu a compus această dezinformare cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică. El doreşte să se asocieze în acest mod abject cu cauza şi memoria unui disident. Se erijează nu doar într-un profesor al meu (care n-avea cum să fie), dar – printr-o insalubră manevră oportunistă – chiar într-un apropiat al meu, deosebit de intim, în care aş fi avut atâta încredere, încât să-i fi confiat informaţii despre soarta tatălui mei ucis de Securitate“, a scris Andrei Ursu.