Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că a cerut să se verifice dacă firmele care au ridicat construcțiile prăbuşite la cutremurul din Turcia au construit în România, spunând că trebuie revizuite standardele din domeniul construcţiilor și calitatea materialelor.
„Am cerut ca pe baza măsurilor care au fost luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul și deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România și, în funcție de rezultat, să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții”, a declarat Ciucă la începutul ședinței de guvern, citat de Hotnews.
Autorităţile din Turcia spun că 50.576 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate în urma celor două seisme devastatoare produse săptămâna trecută și trebuie demolate urgent, a avertizat Ministerul Planificării Urbane, scrie Agerpres, citând DPA.
Autorităţile spun că au inspectat peste 387.000 de clădiri din cele 10 provincii afectate de cutremur în sud-estul ţării.
În oraşul Gaziantep se află cel mai mare număr de clădiri care trebuie demolate de urgenţă – 12.000 -, urmat de 10.911 de clădiri în Hatay şi 10.777 în Kahramanmaras.
În urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade produs în 6 februarie în Turcia ș Siria și urmat de 3.858 de replici, autorităţile turce au raportat 35.418 de morţi doar în această ţară, totalul deceselor împreună cu cele din Siria ajungând la peste 40.000.
Aproximativ 1,6 milioane de persoane se află în prezent în adăposturi de urgenţă în Turcia, iar alte 600.000 au părăsit regiunea sau au fost evacuate.
Între timp, autorităţile turce au arestat mai multe persoane pentru presupusă responsabilitate pentru clădirile prăbuşite.