Fierul de călcat – ce trebuie să ai în vedere înainte de a-l cumpăra

Fierul de călcat – ce trebuie să ai în vedere înainte de a-l cumpăra

Istoria fierului de călcat începe din anii 400 î.Hr. când grecii au început să folosească un soi de fier de călcat pentru hainele lor. După aceea și romanii au început să își calce robele lungi și elegante, pentru a nu avea cute atunci când se adresează poporului.

Indiferent de ocazie sau de ținută, mereu ai nevoie de haine care să nu fie șifonate. De la nuntă unde clar nu te poți prezenta cu o cămașă șifonată, până la viața de zi cu zi unde nu ai cum să pleci de acasă cu bluza șifonată. Pentru toate astea ai nevoie un fier de călcat care să se muleze pe nevoile tale, dar care să dea și randament.

Gândește-te doar la supărarea și poate nervii pe care îi ai atunci când vezi un tricou șifonat, dar satisfacția pe care o ai după ce îl calci, nu se compară cu nimic. În plus, dacă obișnuiești să îți calci hainele doar atunci când vrei să le iei pe tine și nu pe toate în același timp, vei avea o senzație plăcută dacă le pui pe tine imediat după ce le-ai călcat.

Dacă ai ajuns la articolul acesta în timp ce căutai cum să îți repari fierul de călcat stricat, îți recomandăm să îl înlocuiești, dar după ce parcurgi articolul. O să îți spunem câteva lucruri pe care să le ai în vedere înainte de a-ți cumpăra un fier de călcat nou.

Talpa fierului de călcat

Înainte de a vorbi despre tipul de talpă, uite câteva lucruri generale pe care trebuie să le îndeplinească orice talpă a unui fier de călcat, indiferent de tipul acesteia. Trebuie să alunece pe haine și să fie ușor de manevrat, indiferent de materiale. Un fier de călcat trebuie să alunece la fel pe bumbac, dar și pe denim. Pe lângă asta, talpa fierului de călcat mai trebuie să fie rezistentă la zgârieturi. Astfel, uite două tipuri din care să oa legi pe care vrei:

Talpa de aluminiu oferă proprietăți și o distribuție foarte bună a căldurii, dar nu se descurcă foarte bine la capitolul rezistență la zgârieturi. Așa că, ai de ales, ori îți iei un fier de călcat cu o distribuție bună a căldurii, dar ai grijă pe ce materiale îl folosești pentru a nu se zgâria.

Dacă vrei cu adevărat o talpă bună pentru fierul de călcat, o recomandăm pe cea din oțel inoxidabil. Alunecă foarte bine pe orice tip de material și este foarte rezistentă la zgârieturi. Așa cum te-ai așteptat, este și mai scumpă.

Gândește-te la câte și ce haine ai de călcat

Înainte să îți iei un fier de călcat trebuie să deschizi puțin ușile dulapului și să vezi ce ai pe acolo. Poate în profesia ta se poartă foarte multe haine elegante, de pildă costume, cămăși sau rochii din materiale mai fine. Dacă șifonierul tău are mai multe haine de genul acesta, gândește-te la un fier de călcat vertical. Este excelent pentru țesăturile mai delicate și mai comod pentru tine. De ce? Dacă îți iei un fier de călcat vertical, va trebui să îți calci hainele direct de pe umeraș.

Însă, dacă nu ai țesături pretențioase prin dulap, un fier de călcat de mână o să fie suficient. Bumbacul și alte materiale des întâlnite nu au nevoie de o atenție sporită.

Puterea fierului de călcat

La fel ca în cazul electrocasnicelor, puterea este un criteriu foarte important. Totuși, în cazul fierului de călcat care nu stă foarte mult în priză, asta dacă nu calci toate hainele într-o zi, puterea nu reprezintă neapărat un ghid pentru cât consumă, ci pentru performanța sa. Cu alte cuvinte, cu cât puterea este mai mare, cu atât fierul de călcat se încălzește mai repede și calcă ușor.

Acestea au fost câteva informații fierbinți legate de cum să îți alegi fierul de călcat. Sperăm că deja ești undeva pe o pagină și îți comanzi chiar acum unul nou, potrivit pentru tine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`