Fetele își află ursitul, gospodinele gătesc borșul de pește. Rețeta delicioasă a preparatului tradițional

Publicat: 05 01. 2023, 19:12
Foto: captura video.

În ziua de Bobotează, se respectă mai multe obiceiuri și tradiții legate de sărbătorile de Crăciun. Acestea pot include colindatul, prinderea farmecelor și descântecelor, aflarea ursitului pentru fete și făcutul de prorociri despre viitorul an. De asemenea, este obicei să se mănânce borș de pește, pentru care sunt necesare anumite ingrediente ușor de procurat.

Ingrediente:

  • un kilogram și jumătate de pește mic (caras, plătică, biban și/sau tacâmuri de pește (capete, cozi, oase));
  • un kilogram și jumătate de pește mare tăiat rondele (crap, somn, sturion, știucă);
  • un morcov mare;
  • o ceapă;
  • un ardei gras;
  • o felie de țelină;
  • o rădăcină de păstârnac;
  • o rădăcină de pătrunjel;
  • doi cartofi;;
  • trei-patru roșii cărnoase;
  • două legături de leuștean proaspăt;
  • aproximativ trei litri de apă – se mai completează ulterior dacă mai e nevoie;
  • borș sau oțet – după gust;
  • sare – după gust.

Mod de preparare:

„Mai întâi trebuie puse la fiert ardeiul și rădăcinoasele cu puțină sare. Legumele trebuie curățate și tăiate în cuburi potrivit de mari în prealabil. După 10 minute poți adăuga cartofii tăiați cuburi. După ce legumele au fiert, poți pune roșiile tocate sau pasate, în funcție de preferințe. Lasă roșiile să fiarbă timp de 10 minute și adaugă peștele mic și/sau tacâmurile de pește. Atunci când observi că peștele a fiert, îl poți scoare din oală și lasă-l să se răcorească pentru a putea curăța carnea de pe oase.

Mărunțește carnea și după adaug-o înapoi în ciorbă. Mai poți adăuga în acest moment sare după gust. Ulterior, toarnă aproximativ 200 de mililitri de borș sau două-trei linguei de oțet. După ce ai făcut acest pas, poți adăuga rondele mari de pește la fiert. Peștele mare va fi lăsat la fiert timp de 10-15 minute. Ulterior, le poți scoate și așeza într-un castron. Acum e momentul să guști din nou preparatul pentru a mai adăuga sare dacă crezi că este nevoie. Ulterior, adaugă leușteanul și borșul de pește este gata pentru a fi degustat”, notează Bucate-aromate.ro.

Tradiții de Bobotează

Boboteaza este o sărbătoare creștina care marchează Botezul Domnului Isus în apele Iordanului. În România, aceasta sărbătoare este cunoscută și sub numele de Epifanie sau Iordan.

În ziua de Bobotează, credincioșii merg la biserica pentru a lua parte la slujbă. De asemenea, se respecta mai multe obiceiuri tradiționale, care diferă de la o regiune la alta.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este colindatul. Persoanele merg din casă în casă, cânta colinde și primesc daruri în schimb. De asemenea, în unele zone se fac vrăji si descântece pentru a proteja locuințele și animalele de rele.

Fetele tinere pot afla cine le va fi ursitul în anul care urmează, prin diverse ritualuri. Există, de asemenea, și obiceiul de a face prorociri despre viitorul an, prin diverse metode precum aruncarea unui ou într-un vas cu apă sau citirea în cafea.

O alta tradiție importantă a zilei de Bobotează este mâncatul borșului de pește. Acesta este un fel de preparat tradițional, gătit din apă, pește și legume, servit cu smântână și ardei iute.