EXCLUSIV // Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului “George Enescu”: „Tema din 2019 este lumea în armonie, dar uitându-ne la ce se întâmplă în jurul nostru, acest titlu pare mai mult o speranță decât o realitate”

EXCLUSIV // Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului “George Enescu”: Tema din 2019 este lumea în armonie, dar uitându-ne la ce se întâmplă în jurul nostru, acest titlu pare mai mult o speranță decât o realitate

EXCLUSIV ONLINE // Ediția cu numărul douăzeci și patru a Festivalului Internațional „George Enescu” va debuta sâmbătă seara cu prestația artistică aOrchestreiFilarmonicii din Berlin, avându-l la pupitru pe Kirill Petrenko. Cu ocazia deschiderii ediției 2019 a Festivalului a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia au luat cuvântul printre alții consilierul prezidențial Sergiu Nistor și ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Evenimentul a început cu înmânarea organizatorilor de către consilierul prezidențial din cadrul Departamentului pentru Cultură, Culte și Centenar, Sergiu Nistor, a unei diplome prin care Președintele României, Klaus Iohannis, acordă înaltul patronaj Festivalului George Enescu Ediția 2019.

Este o tradție ca festivalul să fie organizat sub patronajul Președintelul României, condus de ministerul culturii altături de multe alte instituții care s-au adunat în jurul nostru ca acest festival să fie unul care să reprezinte România”, a precizat consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

La rândul său, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a ținut să precizeze că eddiția din acest an a Festivalului George Enescu se distinge atât prin importanța invitaților, cât și prin importanța bugetului alocat.

„Guvernul României prin Ministerul Culturii este principalul finanțator al acestui Festival. E ușor să începi o anumită manifestație culturală, dar este mult mai greu să o continui și mai ales să o ridici. Din discuțiile avute, festivalul ajuns la ediția 24-a este ediția cea mai ridicată din toate punctele de vedere. Aceste lucruri se văd și din punctul de vedere al invitaților care vor încânta publicul, cât și al costurilor. Anul acesta Ministerul Culturii a alocat festivalului o sumă de 39 de milioane de lei. Este o sumă foarte imortantă. Acest lucru nu face altceva decât să arate că ne pasă și că sprijinim cultura, a declarat Ministrul Culturii în cadrul conferinței de presă dedicată deschiderii festivalului.

Un moment special al evenimentului a fost reprezentat de intrarea prin intermediul Skype, a directorului artistic al Festivalului, maestrul Vladimir Jurowski care a prezentat viziunea artistică a acestei ediții. El a subliniat că misiunea sa este promovarea muzicii marelui compozitor George Enescu la nivel mondial, nu doar la nivel național.

Din păcate muzica lui George Enescu nu este suficient de cunoscută la nivel mondial. Una dintre particularitățile acestei ediții a Festivalului este că, în afară de concertele desfășurate în România, vor fi manifestări artistice și în alte state, Italia, Germania, Belgia, Republica Moldova și Canada, unde instituții locale au organizat mici evenimente în cadrul Festivalului dedicate muzicii lui George Enescu”, a precizat Vladimir Jurowski.

Marele dirijor a vorbit pe larg despre tema ediției din acest an a Festivalului, „lumea în armonie”.

Tema din 2019 este „Lumea în armonie, dar uitându-ne la ce se întâmplă în jurul nostru, acest titlu pare mai mult o speranță decât o realitate. O lume a arminiei nu poate fi decât un ideal. În realitate, vedem în jurul nostru multă mizerie, război, sărăcie, dezastre majore, schimbări climatice, terorism. Prin urmare ce putem face pentru a îmbunătăți lumea în care trăim? Putem reuni oamenii pentru a participa și experimenta muzica”, a explicat Vladimir Jurowski.

Acesta a precizat că una dintre misiunile ediției din acest an a Festivalului este aducerea muzicii clasice cât mai aproape de public.

„Cu scopul acesta vă oferim spectacole nu doar în sălile de concerte, ci dorim să aducem muzica și pe străzile din București, în companii, în spații comune. Nu vor avea loc doar manifestări muzicale, ci și multe alte evenimente publice, precum flashmob-uri, pentru a face în așa fel încât muzica să fie adusă în afara sălilor de concerte, cât mai aproape de oameni”, a subliniat Vladimir Jurowski.

Întrebat despre locul pe care îl ocupoă la nivel mondial Festivalul Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski l-a asociat cu Festivalul BBC Proms.

Când vine vorba despre muzica clasică există un singur Festival care poate concura cu Festivalul George Enescu, acesta este BBC Proms din Londra. As putea spune că Festivalul Enescu este în regiunea Europei Centrale și de Est ceea ce reprezinta BBC Proms în occident, a conchis Vladimir Jurowski.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida şi nouă orchestre de talie mondială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`