Fermierii trag un nou semnal de alarmă și au donat 500 de litri de lapte unor familii defavorizate din Sectorul 6. Ștefan Florescu (PMP): Petre Daea să își dea demisia, ca ministrul agriculturii din Polonia (FOTO, VIDEO)

Fermierii trag un nou semnal de alarmă și au donat 500 de litri de lapte unor familii defavorizate din Sectorul 6. Ștefan Florescu (PMP): Petre Daea să își dea demisia, ca ministrul agriculturii din Polonia (FOTO, VIDEO)
Ionuț Lupu, fermier Holstein, și Ștefan Florescu, consilier local PMP în Sectorul 6

Fermierii români au tras un nou semnal de alarmă și au donat 500 de litri de lapte pentru peste 200 de familii defavorizate din Sectorul 6 al Capitalei. Acțiunea a fost transmisă pe B1 TV, miercuri, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, acolo unde Ștefan Florescu, consilier local PMP, s-a arătat de părere că ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să urmeze exemplul omologului său polonez și să demisioneze.

Fermierii au donat 500 de litri de lapte unor familii defavorizate din Sectorul 6

Ionuț Lupu, fermier Holstein, a spus că pe fermierii români îi deranjează „foarte mult” două lucruri.

„Pe de o parte, vorbim de un decalaj foarte mare de subvenții între România și țările din Grupul de la Vișegrad. Noi am mai discutat în emisiunea dumneavoastră, fermierii din Ungaria au un plus de vreo 500 de euro față de fermierii din România. Vorbim de subvenții masive alocate pentru transportul laptelui. Suntem în punctul în care, pe piața din România, ajunge un lapte cu mult mai ieftin. Fermierii maghiari nu produc lapte mai ieftin, cu tehnologia pe care o au, cu cunoștințele pe care le au, cu capacitatea lor, ci pur și simplu aceste subvenții vin și generează decalajul acesta foarte mare”, a explicat Ionuț Lupu.

„Pe de altă parte, vorbim de imposibilitatea fermierilor români de a-și vinde laptele și din faptul că, în momentul de față, pe filieră, nu vorbim de o distribuție uniformă a prețurilor. În momentul de față, de la poarta fermei pleacă laptele cu valori cuprinse între 1,6 și 1,9, 2 lei. Din zona de procesare, pleacă undeva între 4 și 4,5 RON, iar pe raft ajunge la peste 9 lei. Sunt, așadar, discrepanțe foarte mari, iar fermierii sunt în permanență puși în postura de a compensa această scădere a puterii de cumpărare. Deja am ajuns la pierderi de peste 70 de bani pe litru de lapte, ceea ce înseamnă, la o producție medie de 30 de litri pe cap de animal pe zi, aproximativ 100 de euro. În fiecare lună, un animal generează o pierdere fermierilor români de aproximativ 100 de euro”, a adăugat el.

Ștefan Florescu, consilier local PMP în Sectorul 6, a menționat că laptele va ajunge la peste 200 de familii defavorizate din zonă.

„Astăzi am văzut că ministrul agriculturii din Polonia și-a dat demisia. Cred că ar fi cazul ca domnul Daea să ia exemplu și să facă acest gest pe care l-a făcut ministrul agriculturii din Polonia. Salut această decizie de a nu arunca laptele pe câmp, și a-l dona către familii defavorizate”, a mai spus Ștefan Florescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios