Fermierii se tem că, în câțiva ani, terenurile lor vor fi și mai contaminate decât sunt acum. Pe câmpurile din sudul țării, chiar în zona marilor bazine legumicole, dezastrul se vede cu ochiul liber.
Se pare că terenurile din sudul României sunt pline de folii folosite la solarii. Potrivit fermierilor, nu au unde să le ducă după ce se distrug, prin urmare le dau foc sau le îngroapă, notează stirileprotv.ro.
„Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau. O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot”, a spus Ioan Andrei, fermier.
„Cu această folie ce să facem, fiecare o aruncă pe unde apucă. Ar trebui un centru din ăsta de colectare a deșeurilor, am lua și noi un ban că este și asta plătită, vă dați seama, că e cumpărată”, a mai spus Ionuț Stoica, fermier.
Cu toate că Primăria a amenajat șase puncte de colectare a deșeurilor, firmele specializate nu sunt interesate să ridice folia.
„Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat. Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem”, a declarat Sorin Sandu, primarul comunei Călărași.
Mai mult decât atât, acestea susțin că folia cu impurități nu poate fi reciclată, ca atare nu rentează să o ridice de la fermieri. La 100 de kilograme de folie pot să aibă pierderi și de 50%.
„Folia trebuie să fie curată, în momentul în care e infestata cu nisip, cu noroi cu diverse substanțe, nu mai devine proprie reciclării. Din experiența mea, m-am chinuit cu câteva sute de kile, pe care le-am împrăștiat prin toată curtea, am așteptat să fie plouate, bătute de vânt, să se scuture de nisip”, a transmis Marin Fulgaz, reprezentant firmă de colectare.
Fermierii riscă amenzi din partea Gărzii de Mediu între 5.000 și 15.000 de lei, iar firmele între 20.000 și 40.000 de lei.