Fermierii români, disperați: „Vreți să aducem toată mâncarea de afară?”. Ministrul Agriculturii: „În 2022 vor exista două programe extrem de importante”

Fermierii români, disperați: „Vreți să aducem toată mâncarea de afară?. Ministrul Agriculturii: „În 2022 vor exista două programe extrem de importante
Foto: Adrian Ionut Chesnoiu / Facebook

Două programe esențiale pentru agricultorii români vor fi derulate în 2022, avertizează ministrul PSD Adrian Chesnoiu.

„În bugetul ministerului Agriculturii, pentru anul 2022, am pus, pentru prima dată în ultimii doi ani, două programe extrem de importante: reproducția la porc și pasăre. Care erau scrise, aveau act normativ pentru bugetare, aveau programul elaborat, schemă de finanțare, dar nu erau bugetate. Au finanțare și pe credite de angajament și pe credite bugetare.

Fermierii se înscriu, producția poate crește, dacă se implementează cu rapiditate și nu mai intervin și alte situații. Pentru că toți factorii aceștia de risc impacteaza în planurile de afaceri pe care fermierii le-au despus în vederea finanțării”, a declarat oficialul PSD, pentru Antena 3.

Agricultorii români, aduși în pragul disperării

Reacția lui Chesnoiu a venit după ce agricultorii au făcut un apel disperat pentru rezolvarea problemelor din domeniu, care au culminat cu explozia prețului la gaz, energie și îngrășăminte.

„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.

Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România.

Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România!

Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a transmis Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, potrivit sursei citate.

Economistul Mircea Coșea: „Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni”

În această săptămână, economistul Mircea Coșea a lansat un avertisment deosebit de important pentru cetățenii țării și totodată, pentru fermieri.

„Prețurile la energie nu se vor tempera, că pe plan global au o tendință de creștere. În condițiile în care bugetele familiilor sunt limitate, veniturile sunt înghețate în cea mai mare parte, înseamnă că acest cost al energiei va afecta calitatea vieții. Atunci intervine o altă politică imediată, cea a politicilor agrare.

Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni, de aducere pe piață a produselor alimentare românești în cantități mari și la prețuri rezonabile”, a mai explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său