Fermierii din țară protestează și marți, deși reprezentanții lor au transmis că „în acest moment nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan”

Publicat: 16 01. 2024, 11:02
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fermierii din mai multe județe continuă protestele și marți, deși Guvernul a transmis că revendicările lor au fost în mare parte rezolvate, iar Marius Micu, reprezentant al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a susținut că „în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan”. Și Sindicatul Fermierilor Patrioți a transmis că protestele ar trebui să înceteze.

Fermierii continuă protestele

De exemplu, marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiș, circulând cu 10 km/h pe DN 11. Conform surselor G4Media, de la ora 10:00 și fermierii din zona Ozun s-au alăturat acțiunii. Protestul este unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Kozma Béla, directorul Direcției Agricole Covasna, a declarat că multe dintre revendicările fermierilor sunt întemeiate: „Sunt niște revendicări care, într-adevăr, au temei, cele în legătură cu acciza la motorină, asigurări, sunt o serie de probleme care, probabil în timp își vor găsi soluție. Acum toată lumea cere, nu doar fermierii, ci și profesorii și sănătatea și așa mai departe. În funcție de posibilități, se va rezolva situația. Într-adevăr, e problemă cu produsele agricole din Ucraina, dar probabil că de la nivel național se va găsi și acolo o rezolvare”.

Și în Sibiu, fermierii se reorganizează pentru un nou protest. „Se face aviz pentru miercuri, pentru același traseu și același interval orar. Putem face ca și ieri sau cei din Mediaș dacă le este mai ușor să facă ceva pe zona lor, la fel și cei de pe zona Avrig”, a precizat, pe grupul transportatorilor, Elena Nicoleta Răspop.

Și în Satu Mare și Carei zeci de fermieri au ieșit, marți dimineață, cu utilajele să protesteze. Ei așteaptă să li se alăture în transportatorii. Unii și-au adus și copiii, spunând că Guvernul le amanetează viitorul acestora.

Guvernul anunțase rezolvarea revendicărilor formultate de fermieri

Luni seară, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, declarase că 99% din solicitările fermierilor s-au rezolvat, iar în privința transportatorilor sunt încă negocieri.

„Ce îmi pare rău este că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și autorități, în general. Poate acest dialog ar fi trebuit întâi început cu autoritățile și dacă nu se găsesc soluții sau există o opacitate din partea Guvernului, să se fi ajuns în zona extremă de încercare a blocării drumurilor”, a mai afirmat Ciolacu.

Și ministrul Agriculturii, Florin Barbu (PSD), a anunțat luni seara că a ajuns la un acord cu fermierii privind măsurile care vor fi asumate de minister.

Reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare: „În acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului”

Tot luni seară, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunțat că multe dintre solicitările fermierilor au fost agreate de ministru și că n-ar mai fi cazul să continue protestele.

„Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu.

Și Sindicatul Fermierilor Patrioți a transmis că protestele ar trebui să înceteze: „În contextul acestor discuții și soluționări, în eventualitatea în care membri ai sindicatului aleg să protesteze în mod public, le sugerăm cu respect să înceteze orice formă de protest și să se alăture demersului nostru comun de comunicare cu Ministerul Agriculturii. Împreună, ne propunem să monitorizăm și să urmărim cu strictețe termenele stabilite pentru implementarea măsurilor convenite, în conformitate cu protocolul asumat în cadrul întâlnirii”.