Fermierii din Galați au rămas fără culturi. Pagubele se ridică la zeci de milioane de lei

Fermierii din Galați au rămas fără culturi. Pagubele se ridică la zeci de milioane de lei
INQUAM_Photos_George_Calin

Localnicii din județul Galați sunt devastații după ce inundațiile au distrus totul în urma lor. Fermierii au rămas fără culturile în care au investit sume mari de mari. Apa nu s-a retras de pe câmpuri și nu pot calcula exact pagubele, dar estimează că se ridică la milioane de lei.

Pagube uriașe pentru fermieri

În comuna Foltești, județul Galați, hectare întregi de porumb sunt acoperite de ape, iar fermierii au o mică speranță că atunci când apele se vor retrage vor reuși să salveze câtuși de puțin din cultură, conform observatornews.

Ei au investit mulți bani în acest an, mai ales că vara nu i-a ajutat prea mult, fiind secetă, care nu priește culturilor.

„S-a irigat din luna martie până la sfârşitul lunii iulie inclusiv şi s-a făcut, chiar pe exploataţia mea la porumb s-a estimat 12-13 tone la hectar”, a declarat un fermier.

„Ca şi pagube sunt sume enorme, milioane, zeci de milioane de lei pentru că este vorba de 11 firme şi o suprafaţă de peste 2500 de hectare. Nu se va mai putea recupera nimic”, a spus un alt fermier.

Autoritățile locale sunt învinovățite de către fermieri pentru că nu au curățat niciun canal, iar râul Chineja a ieșit din albie.

Culturi întregi, afectate

Și culturile de soia sunt afectate, de floarea soarelui sau lucernă, iar apa încă depășește un jumătate de metru, ceea ce înseamnă că fermierii nu pot intra cu utilajele să curețe câmpurile.

Și DN25, între localitățile Tudor Vladimirescu și Vameș, este în continuare închis din cauza apelor. A trecut aproape o săptămână de când a început coșmarul, dar apele nu s-au retras suficient pentru ca drumul să poată fi deschis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`