Fermele de animale din Constanța dispar din cauza secetei: „A trebuit să desfiinţăm vaca, apoi oaia, şi la urmă şi porcul”

Fermele de animale din Constanța dispar din cauza secetei: „A trebuit să desfiinţăm vaca, apoi oaia, şi la urmă şi porcul”
Sursa Foto: Captură Video

Se pare că din cauza secetei, nu doar câmpurile au de suferit, ci și fermele. Ținând cont de faptul că pășunile sunt uscate, iar hrana este prea puțină, fermierii renunță la animale, notează digi24.ro.

Seceta extremă provoacă efecte în lanț

Vacile, oile sau caprele au dispărut de pe păşunile din judeţul Constanța. Cât vezi cu ochii, pe kilometri întregi, nu există gram de verdeaţă.

Gheorghe Lămureanu este fermier și de zece ani se ocupă de animale. Acum însă a renunțat, deoarece a devenit neprofitabil. Dacă în trecut o vacă obișnuia să dea 40 de litri de lapte pe zi, în prezent abia dacă mai dă 10 litri, susține acesta.

„Nemaiavând păşunea şi lucerna, a trebuit să desfiinţăm vaca, după vacă a urmat şi oaia, şi la urmă şi porcul şi tot ce e legat de grăunţele pentru creşterea animalelor”, a spus Gheorghe Lămureanu, fermier.

Fermierii din Constanța renunță la animale

Acesta nu este singurul, deoarece nici măcar specialiștii Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor din Constanța nu mai scot animalele la păscut.

„N-am mai vrut să le aducem, pentru că uitaţi cum arată păşunea din cauza secetei. Ar fi fost un efort, o plimbare inutilă pentru animale. Efectiv, de 150 – 155 de zile, pe aici nu a plouat mai mult de 5-10 litri pe metrul pătrat”, a declarat Radu Răducu, director la Institutul de Cercetare PALAS Constanța.

„Un tânăr fermier a renunţat la ferma sa zootehnică şi acum lucrează ca şofer de camion în Germania pentru că a spus că nu mai avea cu ce să ţină animalele, nu mai avea ce să le ofere să mănânce”, a mai transmis Raul Mărunţoiu, fermier.

În prezent sunt înregistrate în județul Constanța doar 6.000 de animale, cu 14.000 mai puține decât în anul 2011.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`