Fenomene meteo extreme în mai multe state, inclusiv în România, din cauza unui vortex polar. Directorul ANM: „Vor fi ninsori în multe zone ale ţării”

Fenomene meteo extreme în mai multe state, inclusiv în România, din cauza unui vortex polar. Directorul ANM: „Vor fi ninsori în multe zone ale ţării”
Foto: Pixabay

Meteorologii din nouă ţări, inclusiv România, se aşteaptă la fenomene meteo extreme din cauza unui vortex polar. Vor fi ninsori puternice, ploi şi chiar viscol.

Un vortex polar se va manifesta în mai multe țări, inclusiv în România

Chiar din noaptea de duminică spre luni, vortexul polar va pune stăpânire peste vestul, centrul, sudul şi estul continentului.

Avertizări meteo au fost emise în mai multe țări: cod roșu de vânt extrem de puternic în Croaţia, cod portocaliu de vânt şi precipitaţii în Italia şi Serbia, cod galben de frig în Cehia și Slovacia, cod galben de vânt în Ungaria, cod galben de ninsori în Polonia și cod galben de ploi în Bulgaria.

În România, vremea va începe să se strice din noaptea de luni spre marţi, informează Antena 3 CNN. Temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade de la o zi la alta, iar la munte se va depune un strat consistent de zăpadă.

Cum se va manifesta vortexul polar în România. Explicațiile Florinelei Georgescu (ANM)

„Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii”, a declarat Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, pentru Antena 3 CNN.

În noaptea de luni spre marți, ploile se vor extinde în toată țara. În multe zone, dar mai ales în jumătatea de nord a teritoriului, vor fi lapovițe și ninsori, iar la munte se va depune strat consistent de zăpadă. Temperaturile vor scădea sub 0 grade mai ales în partea de nord, centru şi vest a teritoriului.

„Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri”, a mai precizat șefa ANM.

Potrivit unor estimări, stratul de zăpadă ar putea ajunge chiar şi la 100 de centimetri în zona montană, de circa 20-30 de centimetri în sud-vest și vest și de aproximativ 15 centimetri în zona de nord şi nord-est a României.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`