Vremea continuă să fie capricioasă în majoritatea zonelor ţării. Sud-estul țării, dar și cea mai mare parte din centrul teritoriului se află sub cod portocaliu de furtuni. Vijeliile, ploile torenţiale şi grindina au făcut prăpăd deja în mai multe zone din ţară. În același timp, au fost înregistrate diferențe foarte mari de temperatură între diferite regiuni ale țării, potrivit datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Concret, marți, la ora 15.00, în localitatea Dumbrăvița de Codru, din județul Bihor, termometrele indicau 10,5 grade Celsius, iar la Medgidia, în județul Constanța, la aceeași oră, se înregistrau 35,2 grade Celsius.
Dumbrăvița de Codru se află într-o regiune deluroasă din județul Bihor, stația meteorologică fiind amplasată la 586 m altitudine. De altfel, în cursul zilei de marți, au fost înregistrate temperaturi sub valoarea de 15 grade Celsius, adică mult mai mici decât cele normale pentru această perioadă, în mai multe orașe din Transilvania.
Pe de altă parte, sudul țării este afectat de caniculă, în jurul orei 14.00, fiind înregistrate 35 de grade Celsius la Cernavodă, și 34 la Călărași, Oltenița și Tulcea.
În același timp, însă, o mare parte din țară stă sub semnul furtunilor. Meteorologii au emis un cod portocaliu de vijelii, ploi torenţiale, descărcări electrice şi grindină, valabil pentru centrul și sud-estul țării. Avertizarea de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă 7 iulie, ora 14:00 – 7 iulie, ora 22:00, interval în care în sudul și estul Transilvaniei, în zona Carpaților de Curbură, local în Muntenia, precum și în cea mai mare parte a Dobrogei, se vor produce vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.Cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.
Meteorologii au emis și o avertizare cod galben, pentru cea mai mare parte a țării, valabilă în intervalul 7 iulie, ora 12:00 – 7 iulie, ora 22:00, perioadă în care, în zonele montane, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Totodată, în nord-vestul Transilvaniei, în vestul și sud-vestul Olteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale, în general, între 55 și 75 km/h.
Singurele județe din țară care nu sunt vizate de vreo avertizare meteo pe parcursul zilei de marți sunt Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș.
Foto:meteoromania.ro
Între timp, meteorologii au emis și prognoza pentru întreaga lună iulie a lui 2020. Potrivit specialiștilor, luna lui cuptor va aduce în România vreme caniculară și temperaturi ridicate în cea mai mare parte a teritoriului.
Mercurul din termometre va ajunge până la 34 de grade Celsius, minimele din timpul zile fiind cuprinse între 29 și 30 de grade Celsius.Pentru săptămâna 06.07.2020 – 13.07.2020, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile vestice, dar și ușor mai ridicate în sud-est. În rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor(INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Buzău şi Vrancea, valabilă până la ora 20.00.