Fenomen straniu la Constanța. Apa mării a devenit ruginie. Ce au descoperit specialiștii după ce au efectuat teste

Publicat: 22 10. 2024, 08:16
Foto: Pixabay

Marea și-a schimbat în ultimele zile culoarea în anumite zone, precum în portul Tomis sau lângă Cazino, unde a devenit ruginie. Specialiștii sunt de părere că acest fenomen este datorat prezenței unei alge cu potențial toxic, care nu înflorește frecvent.

Oamenii sunt sfătuiți să evite contactul cu apa

În urma testelor, autoritățile nu au putut să descopere dacă aceste alge sunt periculoase pentru om, dar totuși le recomandă cetățenilor să evite contactul cu apa. În portul Tomis, apa este atât de tulbure încât nu se poate vedea fundul mării, cauza fiind înflorirea unei alge microscopice care ar fi colorat apa în ruginiu, conform Știrile ProTv. 

„Este o algă care înoată în masa apei. Practic noi cu ochiul liber nu vedem această algă. Nu am vedea”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.

Care este motivul apariției algelor

Apa mării este mai caldă cu 5-6 grade față de normalul acestei perioade, ceea ce ar fi dus la apriția algei, care are o compoziție asemănătoare ca fitoplanctonului, dar rareori se dezvoltă abundent.

De asemenea, și specialiști ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” au prelevat probe din mare. „Specia lingulodinium polyedra se regăsește într-o listă cu specii cu potential toxic, la Marea Neagră nu a fost încă determinat”, a afirmat Oana Vlas, cercetător științific INCDM

În acest moment, specialiștii nu știu cât de periculoasă este de fapt această algă. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au afirmat că vor recolta midii din apa ruginie să vadă dacă pot fi consumate.

„Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă // midiile, scoicile, peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge? Speciile fac parte din fitoplancton și ca orice alte organisme sunt filtrate pot fi și ele fitrate”, a mai spus Oana Vlas, cercetător științific INCDM.