Fenomen rar a apărut în Marea Neagră, chiar pe litoralul românesc. „Niciodată nu am mai văzut-o așa!” (VIDEO)

Publicat: 09 01. 2024, 22:56
Actualizat: 10 01. 2024, 12:03
captura video Facebook

Pe litoral, marea oferă în aceste zile mai friguroase un spectacol inedit, deasupra apei mării plutește un abur care oferă iluzia că aceasta ar fierbe.

Acest fenomen, cunoscut sub numele mai popular de ”fum de mare”,  se produce atunci când diferența dintre temperatura apei mării și cea a aerului este destul de mare.

Pe litoral temperatura înregistrată marți a fost de  -5 grade Celsius, dar temperatura resimțită a fost mult mai scăzută, de -12 grade Celsius, iar această diferență a produs apariția ”fumului de mare”, imortalizat de cei care au ieșit pe faleza Cazinoului din Constanța.

Care este procesul fizic care determină apariția ”fumului de mare”

„Diferență de temperatură destul de mare, 15 grade, care determină o evaporare a apei din stratul de suprafață, acest fenomen spectaculos este amplificat și de vântul care bate cu o oarecare intensitat”, eplică Dan Vasiliu, director GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, pentru stirileprotv.ro.

Apa marină care se evaporă în aerul de deasupra este răcită până la saturație, permițând să apară fenomenul de condensare și să se formeze acest „abur”.

„Este un fenomen destul de rar . Este un fenomen de fierbere, în ghilimele. Aerul uscat și rece se deplasează pe suprafața apei de mare, relativ mai caldă față de acesta. Este un fenomen de ceață deasupra apei”, spune și Răzvan Mateescu, cercetător Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Prognoza meterorologilor pentru următoarele zile pe litoral indică tot o vreme rece, friguroasă, așa că șansele de a revedea acest proces în continuare rămân destul de mari.