Vineri seară are loc cel mai rar fenomen astronomic ”Luna Neagră”. Ce se întâmplă în această noapte
Pentru a doua oară în luna august, apare fenomenul astronomic ”Luna Neagră”, care de obicei se produce doar o dată pe lună.Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.
Există mai multe modalităţi de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezonîn care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, scrie stiripesurse.ro.
Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se „perioada sinodică” sau „lunaţie”. Astronomii au şi „vârsta Lunii”, care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă.
Faza de Lună Nouă prezintă interes pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopţii, observarea cerului putând fi realizată cu o eficienţă ridicată.
În 1898, astronomul german George Waltemath a propus denumirii de „Dark Moon”, pentru ceea ce el considera a fi a doua Lună a pământului Luna Neagrăs-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul al XX-lea însă astronomii au susţinut că este vorba doar despre un fenomen ceresc.
Luna Neagră sau Lilith este considerată şi un fenomen astrologic malefic, dar care ar putea avea și efecteze pozitive. Însă, oamenii de științăsusțin că viața pe Pământ nu va fi afectată.