Fenomen astronomic rar: Trei găuri negre supermasive din trei galaxii fuzionează

Fenomen astronomic rar: Trei găuri negre supermasive din trei galaxii fuzionează
Sursa foto: Pixabay

Fenomen astronomic rar, surprins de o echipă de cercetători indieni. Aceștia au descoperit trei găuri negre din trei galaxii care fuzionează într-un nucleu galactic triplu activ.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Indian de Astrofizică care studiază o pereche cunoscută de galaxii care interacţionează, NGC7733 şi NGC7734, au detectat emisii neobişnuite din centrul celei din urmă şi o aglomerare mare şi luminoasă de-a lungul braţului nordic al primei.

Cercetătorii au utilizat date obţinute de Telescopul în Spectrul Ultraviolet (UVIT), telescopul optic european în câmp integral numit MUSE din Chile şi imagini în infraroşu provenite de la telescopul optic IRSF din Africa de Sud, scrie Agerpres.

Găurile negre supermasive sunt dificil de detectat deoarece nu emit lumină. Ele îşi pot dezvălui însă prezenţa prin interacţiunea cu împrejurimile lor.

Când praful şi gazul din împrejurimi cad pe o gaură neagră supermasivă, o parte din masă este înghiţită de gaura neagră, dar o parte din aceasta este transformata în energie şi este emisa ca radiaţie electromagnetică, ceea ce face ca gaura neagră să pară foarte luminoasă.

Potrivit cercetătorilor, un factor major care influenţează evoluţia galaxiei îl constituie interacţiunile dintre galaxii, care au loc atunci când acestea se deplasează una lângă alta şi exercită forţe gravitaţionale uriaşe una asupra celeilalte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)
21:48 - Sancțiunea primită de un șofer prins pe DN 1 cu o viteză de 213 km/h. IPJ Sibiu: Viteza se premiază!
21:34 - Daniel Fenechiu (PNL): Este cât se poate de evident că Mircea Geoană e foarte neglijent cu anturajul. În momentul în care tu te afișezi cu anumite persoane, dai un semnal (VIDEO)
21:21 - Alina Gorghiu: Tăcerea nu este o soluție în cazurile de violență și hărțuire sexuală. Ministerul Justiției a elaborat un ghid care îndrumă victimele către autoritățile competente