Fenomen astronomic rar pe cerul României. Când putem vedea ploaia de meteroriţi Lyride

Publicat: 19 04. 2022, 23:46
Actualizat: 20 04. 2022, 08:54
Sursa: Pexels

Sfârșitul lunii aprilie vine cu un fenomen astronomic inedit, vizibil şi din România. Ploaia de meteoriţi Lyride a început de câteva zile, iar în curând punctul maxim va fi atins.

 În punctul maxim vor fi aproximativ 10-20 de meteoriţi pe oră

Ploaia de stele căzătoare, Lyridele, va putea fi observată cel mai bine până pe 30 aprilie 2022. Cu toate că ploile de meteoriţi sunt greu de prezis,  punctul maxim al acestuia va fi atins în România cel mai probabil în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale următoarei zile. Fenomenul se produce atunci când Pământul trece prin coada unei comete. În punctul maxim vor fi aproximativ 10-20 de meteoriţi pe oră, relatează Antena 3.

Cel mai bun loc pentru a observa ploaia de meteoriţi va fi în locurile în care cantitatea de poluare cu lumină artificială este redusă. Cel mai bun moment pentru a observa stelele căzătoare este după apus şi înainte de răsărit, scrie descopera.ro.

Cum pot fi  văzute Lyridele

Lyridele desemnează o importantă ploaie de meteori care debutează la 16 aprilie și ia sfârșit la 26 aprilie, în fiecare an. Conform experţilor de la Asociaţia Americană a Meteoriţilor, cel mai bine e să ieşiţi cu o oră înainte de miezul nopţii. Ploaia poate fi observată cel mai bine până la ora 2 noaptea, când cerul e încă întunecat, relatează click.ro.

Nu este necesar un echipament special pentru a putea  vedea Lyridele 2022, şi nici de vreun talent  în a găsi pe cer meteoriţii. Este nevoie doar de un cer senin, dar trebuie să aveți în vedere câteva trucuri.

Cel mai important este să găsiți un loc unde cerul nu este acoperit de luminile puternice ale oraşului. Trebuie să fie cât mai întuneric, iar ochii  vor avea nevoie de 15-20 de minute să se adapteze la lipsa luminii. Pentru a vă putea bucura în totalitate de Lyride, cel mai bine e să stați întinși pe spate.  Este nevoie de o vedere completă, deoarece ele pot veni din orice parte a cerului.

Fiind considerat cel mai vechi curent de meteoriţi, Lyridele au fost denumite după constelaţia Lyra. Pe cer punctul din care stelele par să apară se află în apropiere de steaua Vega,  care  în această perioadă reprezintă una dintre cele mai luminoase stele de pe cer.