Femeile din România au salariile mai mari decât ale bărbaților, anunță Ministerul Muncii. Care este diferența între salarii

Femeile din România au salariile mai mari decât ale bărbaților, anunță Ministerul Muncii. Care este diferența între salarii
Sursă foto: Pexels.com

Ministerul Muncii a anunțat că femeile au salarii mai mari decât ale bărbaților și ocupă mai multe funcții de conducere. Totuș, studiile făcute de companii de audit contrazic aceste statistici.

Femeile câștigă cu 500 de lei mai mult decât bărbații

Datele de la Inspecția Muncii arată că femeile câștigă în medie cu 500 de lei mai mult decât bărbații. Venitul mediu al femeilor este de 6.762 de lei în comparație cu 6.261 cât câștigă bărbații, conform observatornews.ro.

„Decalajul dintre femei şi bărbaţi este tot mai mic, cel puţin în ultimii doi ani vedem simţitor această diferenţă. Sunt 302.875 de doamne care ocupă funcţii de conducere şi de aici şi salariile s-au asezat destul de bine, în sensul că femeile au ajuns să câştige şi mai bine decât bărbaţii”, spune Raul Giuglea, purtător de cuvânt Ministerul Muncii.

Conform datelor oficiale, în România sunt înregistrate aproximativ 6.700.000 de contracte de muncă, cu o ușoară creștere pentru bărbați.

Studiile arată că diferențele salariale între femei și bărbați sunt de 20%

Un studiu recent care contrazice datele Ministrului Muncii, arată că decalajul salarial dintre femei şi bărbaţi este în continuare foarte mare în România, peste 20%, în timp ce în Europa este peste 12%.

„Salariile femeilor din România nu sunt mai mari decât salariile bărbaţilor, cu excepţia anumitor niveluri de posturi. Dacă ne ducem mai jos, la nivel de specialişti, aici depinde foarte mult despre ce posturi vorbim”, spune Oana Datki, specialist în HR.

Economiștii sunt de părere că România este una dintre cele mai avansate țări din Uniunea Europeană cu privire la echitatea salarială dintre femei și bărbați. „România este unul dintre cele mai emancipate state din punctul acesta de vedere. Răsplăteşte egal, la aceeaşi responsabilitate şi muncă, nici nu cred că mai este această diferenţă. Ai regulamente foarte clare, ai grilă de salarizare, în managementul modern al corporaţiei nu mai poţi să faci acest tip de distincţii mai ales că doamnele fac impecabil jobul pe care îl făceau altă dată numai bărbaţii”, spune Adrian Mitroi, economist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`